Belgrád is enyhít a terheken

Április 26-ra írták ki Szerbiában a parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokat, azonban a koronavírus elterjedése miatt rendkívüli állapotot hirdettek ki és a választásokat elhalasztották, a kampányt felfüggesztették. Az ország vezetése az emberi életek védelmét, mint elsődleges szempontot határozta meg, de több pontból álló gazdaságvédelmi intézkedéseket is foganatosítottak.

Tóth Péter (Vajdaság)
2020. 04. 10. 17:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevezetett szigorú intézkedéseknek tudható be valószínűleg, hogy nem nőtt meg ugrásszerűen a fertőzöttek száma. Tegnapig Szerbiában 2867-re nőtt a fertőzöttek, 66-ra a koronavírushoz köthető halálesetek száma. Az utóbbi napokban általában ezernél valamivel több tesztet végeztek el naponta és átlagosan mintegy 200 új esetet regisztráltak, ami enyhén csökkenő tendenciát mutat. Az ország Kínától, Oroszországtól, Magyarországtól, valamint az EU-tól is kapott segítséget. Kínai és orosz egészségügyi szakemberek segítik szerb kollégáikat, a nagyobb városokban pedig a vásárcsarnokokat, sportcsarnokokat ideiglenes kórházakká alakítják át.

Szerbiában március 6-án regisztrálták az első koronavírus-fertőzöttet, de úgy tűnik, a szigorú intézkedésekkel sikerült a vírus terjedését jelentősen lelassítani. Betiltottak minden rendezvényt, felfüggesztették az összes sportbajnokságot, az oktatást viszonylag gyorsan átszervezték úgy, hogy az interneten zajlik. A 65 évnél idősebb városlakók és a 70. életévüket betöltött falusi lakosok számára teljes kijárási tilalom van érvényben. A hétköznaponkénti 17 és 5 óra közötti kijárási tilalom mellett teljes hétvégi kijárási tilalmat vezetettek be. A járványügyi szakemberek szerint körülbelül 10 nap múlva tetőzhet a fertőzöttek száma az országban, utána az új fertőzések számának folyamatos csökkenésére számítanak. Alekszandar Vucsics szerb elnök a közösségi médiában jelentette be, hogy legidősebb fia is megfertőződött, akit most kórházban ápolnak. A 22 éves Danilo önkéntesként segített az időseknek a bevásárlásban, gyógyszerek beszerzésében.

A szerb kormány a gazdaságban keletkező károk enyhítésére 5,1 milliárd euró értékű gazdaságélénkítő programot dolgozott ki. Szinisa Mali pénzügyminiszter közölte, hogy februárban még 7,6 százalékos GDP-növekedést mértek az egy évvel korábbi adathoz képest, ami optimizmusra adhat okot. Ugyanakkor elmondta: ha a helyzet elhúzódik, valószínűleg éves szinten csökken a GDP. A Világbank szerint a szerb GDP idén 0,5 százalékkal fog majd csökkenni.

A gazdaságélénkítő intézkedések keretében a szerb nemzeti bank döntött a hitelek és a pénzügyi lízing moratóriumáról 90 napos időtartamra vonatkozóan. Ez a lakosság és a cégek hiteleire is vonatkozik. A jegybank 0,5 százalékkal csökkentette az alapkamatot. Az adók és járulékok befizetésének elhalasztását engedélyezik a magánszektor számára a rendkívüli állapot ideje alatt. A társasági adó befizetését is halaszthatják. A kis- és középvállalkozásokat minden ideiglenesen felfüggesztett munkaviszonyú foglalkoztatott után a minimálbér összegével támogatják. A nagyvállalatok esetében a dotáció a szerb minimálbér (250 euró) 50 százalékát teszi ki. A gazdasági szereplők a szerbiai kereskedelmi bankoktól is felvehetnek majd kamatmentes gazdaságélénkítő hiteleket, melyekért az állam vállal garanciát. A pénzügyminiszter azt is bejelentette, hogy minden nagykorú szerbiai állampolgár 100 euró ellenértékét kapja meg dinárban, az állam ezzel segíti polgárait a jelenlegi nehéz helyzetben. A pénzt a rendkívüli állapot megszűnése után fizetik ki és nem kizárt, hogy hazai termékekre érvényes utalvány formájában kapják majd meg a polgárok.

Április 1-től 10 százalékkal megemelték az egészségügyi dolgozók bérét, a nyugdíjasok pedig egyszeri segélyt is kapnak. A pénzügyminiszter szerint a kormány eltökélt abban, hogy a közszférában nem történhetnek bércsökkenések és elbocsátások, ahogyan a nyugdíjak összege sem fog csökkenni. Szinisa Mali szerint van elég pénzügyi mozgástér az intézkedések végrehajtásához: az államadósság nem haladja meg a 60 százalékot – amely a maastrichti szint –, a dinár árfolyama stabil, az infláció is alacsony.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.