Belgrádban a hazatérő vendégmunkások miatt aggódnak

Az egészségügyi rendszer összeomlására figyelmeztettek a szakemberek a közelgő ünnepek kapcsán.

2020. 12. 06. 11:30
null
Belgrád, 2020. december 4. Az új koronavírussal fertõzött, Covid-19-ben szenvedõ betegek ápolására létesített új belgrádi kórház a megnyitása elõtti napon, 2020. december 4-én. MTI/EPA/Marko Djokovic Fotó: Marko Djokovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Még mindig katasztrofális a helyzetünk. Az egészségügyi rendszer túlterhelt, teljesen alkalmatlan a XXI. századra

– jelentette ki Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakembere, hozzátéve, hogy az ünnepekre súlyosbodhat az országban a koronavírus-helyzet.

A kutató aggodalmát fejezte ki a hamarosan Nyugat-Európából meginduló több tízezer vendégmunkással kapcsolatban. Kon elmondta, hogy a tavaszi, első hullám idején is akkor nőtt meg rohamosan a fertőzöttek száma, amikor a húsvéti ünnepekre hazalátogattak a külföldi munkavállalók. A szakértő álláspontja szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a külföldön tartózkodó állampolgárokat visszatartsák az országba való érkezéstől.

– Ne menjenek be a kórházakba, ha betegek, hanem előbb jelentkezzenek a betegfelvételi központokban vagy a koronavírus-klinikákon, ahol az orvosok felmérik, hogy otthoni vagy kórházi kezelésre van-e szükség

– hívta fel a figyelmet minap Tatjana Adzsics Vukicsevics, annak az intézménynek az orvosa, mely a napokban nyílt meg a koronavírusos betegek kezelésére.

Az orvos továbbá elmondta, hogy a betegfelvételi központokba érkezők között átlagosan 20 olyan személy van, akik kórházi ellátásra szorulnak. A Belgrádtól nem messze, Batajnica településen található kórház kilenc osztállyal rendelkezik, osztályonként 30-40 ággyal. A létesítmény intenzív osztályán 250 ágyat helyeztek el, közel annyit, ahányan jelenleg Szerbia egészében lélegeztetőgépen vannak. Sajtóhírek szerint az intézményt minden szükséges eszközzel felszerelték, valamint az orvosok, a nővérek, a röntgentechnikusok és a laboratóriumi technikusok három műszakban váltják egymást.

– Nem hazudhatunk az embereknek, hogy nincs helyünk. Van helyünk, de nem szeretnénk, ha a helyzet katasztrofálissá változna

– jelentette ki az orvos.

Az egészségügyi minisztérium ma délelőtti közleménye szerint szombaton 6903 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és közel 20 ezer tesztet végeztek el. A betegségben elhunytak száma már a kétezerhez közelít, tegnap 57 halálesetet erősítettek meg. A kórházakban közel 8000 beteg fekszik, akik közül 279-en vannak lélegeztetőgépen.

Szerbiába eddig két típusú oltást szállítottak a gyártók tesztelésre, az egyik az orosz gyártmányú, Szputnyik V elnevezésű vakcina, a másik pedig a Pfizer és BioNTech vállalatok közösen kifejlesztett oltóanyaga. Mirszad Djerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára e heti közleménye szerint a lakosság 2021 első negyedévében kaphatja meg az oltást, az orvosok, a rendőrök és a katonák pedig még év vége előtt számíthatnak erre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.