Biden 90 napot adott a hírszerzésnek, hogy kiderítsék a vírus eredetét

Vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a kórokozó SARS-CoV-2 vírus egy kínai laboratóriumból kerülhetett-e ki.

2021. 05. 27. 20:35
null
A Vuhani Virológiai Intézet, ahonnan egyes feltételezések szerint elszabadult a vírus. Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden utasítást adott a hírszerző ügynökségek vezetőinek, hogy kettőzzék meg az erőfeszítéseiket az új típusú koronavírus eredetének feltárására, beleértve azt a lehetőséget is, hogy a kórokozó egy kínai laboratóriumból szabadult el.

Az amerikai elnök kilencven napon belül szeretné az asztalán látni a jelentést. Parancsa egy nappal azután érkezett, hogy Xavier Becerra amerikai egészségügyi miniszter felszólította az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy független és átlátható módon vizsgálják ki újra, honnan származhat a kór.

Az elmélet, hogy a vírus egy laborból szabadult el – véletlenül vagy készakarva –, már a járvány kirobbanásának kezdetén megfogalmazódott. Az újabb muníciót most az adja, hogy egy nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzési információ szerint a Vuhani Virológiai Intézet három, koronavírussal foglalkozó munkatársa már 2019 novemberében úgy megbetegedett, hogy kórházban kellett ápolni őket, miközben az első fertőzéseket hivatalosan csak egy hónappal később jelentették. A körülmény legalábbis gyanús, de perdöntőnek azért mégsem lehet nevezni, az ugyanis nem derült ki, hogy ők mitől és hogyan betegedtek meg.

Egyes szakemberek szerint semmi furcsa nincs abban, hogy az influenzaszezonban többen ágynak esnek, és Kínában az sem szokatlan, hogy panaszaikkal egyből kórházba mennek. Mások szerint viszont ennyi véletlen egybeesés nincs.

A Vuhani Virológiai Intézet, ahonnan egyes feltételezések szerint elszabadult a vírus. Fotó: Reuters

Peking a kezdetektől hevesen tagadja a teóriát, sőt még azzal is visszavágtak, hogy inkább más országokban, például az Egyesült Államokban kellene előbb szétnézni. A washingtoni kínai nagykövetség most is közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen veszélyes a járvány átpolitizálása, továbbá emlékeztettek rá, hogy a világ vezető tudósai cáfolták az összeesküvés-elméletet. Ezzel alighanem a WHO idei vizsgálatára utaltak, amikor a kutatók Vuhanban vizsgálhatták a vírus eredetét. Jelentésükben azt írták, rendkívül valószínűtlen, hogy a kórokozó egy kínai laboratóriumból származna. A legelfogadottabb forgatókönyv szerint valamilyen vadállatról, vélhetően denevérről terjedt át a fertőzés az emberre.

Ugyanakkor a WHO egyelőre nem zárt ki semmilyen lehetőséget, további vizsgálódást sürgetett és ígért. Bírálóik így is megkérdőjelezték megállapításaik hitelességét, mondván, a kínai hatóságok nem biztosítottak nekik hozzáférést mindenhez, ráadásul Kína a WHO egyik legfőbb szponzora.

Joe Biden kampányában egyébként még kerülte, hogy ujjal mutogasson Kínára, de mostani döntése alapján úgy tűnik, változtat politikáján.

– Most mindenki egyetért, hogy igazam volt, amikor már a kezdetekben Vuhant neveztem meg a Covid–19 forrásaként, és olykor úgy utaltam rá, hogy kínai vírus. Számomra ez teljesen egyértelmű volt, mégis szokás szerint hevesen bíráltak. Most mind azt mondják: „igaza volt” – csapta le a magas labdát Donald Trump volt amerikai elnök közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.