Bírálta a Frontexet az Európai Számvevőszék

Az Európai Unió számvevőszéke szerint a Frontex „hatástalan az illegális bevándorlással szemben” – írja a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 06. 10. 21:35
null
A Frontex, az Európai Határ- és Partvédelmi ügynökség feladatkörei folyamatosan bővültek az évek során Fotó: Francesco Malavolta Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Frontexet, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget 2004-ben alapították, azóta a szervezet feladatkörei folyamatosan bővültek, ahogy a pénzügyi keret is. 2006-ban a Frontex 19 millió euróból gazdálkodott, míg tavaly már 490 millió euró felett rendelkezett. Ennek ellenére az uniós számvevőszék állásfoglalása szerint

„a Frontex az illegális bevándorlás és a határokon átnyúló bűncselekmények elleni küzdelemben nem elég hatékony”.

A több mint 50 oldalas elemzés során emlékeztettek arra, hogy

„az új megbízatások teljesítése érdekében a Frontex 2027-ig 10 ezer új operatív ügynökkel bővül, és átlagosan 900 millió eurós költségvetése lesz”.

Az EuObserver szerint az ügynökség tavaly 2,1 millió eurót költött rendezvénysorozatokra, vacsorákra és luxuséttermekre. Ezen okok miatt az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) új munkacsoportot hozott létre, tizennégy EP-taggal. Az új bizottság célja, hogy az ügynökség működését, tevékenységét és az alapvető jogok tiszteletben tartását vizsgálja, mivel az ügynökséggel kapcsolatban felmerült az is, hogy erőszakosan lépett fel a bevándorlókkal.

A Frontex, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség feladatkörei folyamatosan bővültek az évek során
Fotó: FLICKR

Az uniós könyvvizsgálók megállapításai szerint egyébként az ügynökség büdzséjét eddig konkrét kritériumok nélkül határozták meg, így nem is lehetett felmérni a Frontex szükségleteit.

Leo Brincat, az Európai Számvevőszék egyik tagja a Frontexszel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „köznyelvi kifejezéssel élve úgy gondolom, a Frontex túlnőtte magát. Amikor valamilyen szervezet bővül, természetesen időbe telik a növekedés folyamatának feldolgozása. De a Frontex vezetése túl sok változáson ment keresztül túl gyorsan, és most úgy gondolom, hogy ennek fizetjük meg az árát”.

Az Európai Számvevőszék azután tette közzé a jelentését, hogy a médiában számos vád érkezett a Frontexszel szemben az elmúlt hónapokban a határvédelem elégtelensége miatt.

Az ügynökségnek ráadásul az elmúlt években folyamatosan újabb feladatokkal kell megbirkóznia. Az Európai Bizottság tervei szerint, amit a mediterrán országok is támogatnak, a Frontexnek egyre nagyobb szerepet kellene betöltenie az olyan illegális migránsok visszatoloncolásában, akik nem rendelkeznek érvényes tartózkodási engedéllyel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.