Bizalmatlanság és lassúság övezi Ukrajna oltási kampányát

Ukrajna március közepére csak a lakosság 0,1 százalékát tudta beoltani a Covid–19 elleni vakcinával, miközben napi 12-13 ezer új regisztrált esettel a járvány újabb csúcsokat dönt az országban. Kijev ez idáig két oltóanyagot regisztrált, az amerikai Pfizert és az indiai Covishieldet, de nagyobb mennyiséget még egyik gyártótól sem tudtak szerezni. Ennél is nagyobb baj lehet az oltási program megszervezése és a beoltási hajlandóság.

Bendarzsevszkij Anton
2021. 03. 15. 15:05
null
Kramatorszk, 2021. március 3. Ukrán katonák sorban állva várják, hogy megkapják az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat Indiában gyártott és Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni vakcináját az ukrajnai Kramatorszkban lévõ katonai támaszponton 2021. március 2-án. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

53 155 ember, vagyis az ukrán lakosság 0,1 százaléka – így állnak jelenleg Ukrajna átoltottsági mutatói a vasárnapi adatok szerint. Az ország nem tudta időben lekötni a nyugati vakcinákat – ehhez sem a gazdasági lehetőségei, sem a lobbiereje nem volt adott, miközben az Oroszországgal folytatott konfliktus miatt az orosz gyártású Szputnyik V oltóanyag eleve szóba sem jött.

Ukrajnába végül február 23-án érkezett ötszázezer dózis az indiai Covishield vakcinából, amivel az utolsók között kezdhette meg a lakosság beoltását Európában, és az átoltottságban a szomszédjai közül jelenleg Belarusz és Moldova is megelőzik.

Az oltásokat először a Covid–19-betegekkel dolgozó orvosok és katonák kapták meg, de azóta beoltotta magát az indiai vakcinával az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij, az egészségügyi miniszter, Makszim Sztyepanov, és Ukrajna tisztifőorvosa, Viktor Ljasko is.

A Covishield az oxfordi egyetem és a svéd AstraZeneca vakcinájának az indiai változata – az AstraZeneca tavaly egyezett meg a Serum Institute of Indiával az oltóanyag helyi licencéről, amely a Covishield nevet kapta. A Covishield vakcinát India mellett jelenleg többek között Kanadában, Brazíliában és Nagy-Britanniában használják.

Habár az egészségügyi szakemberek kiemelik, hogy a két vakcina teljesen egyenértékű egymással, az ukrán sajtóban mégis terjedni kezdtek a vakcina indiai minőség-ellenőrzéséről szóló negatív hírek. Mindez nem növelte a lakosság oltási hajlandóságát, amely még az orvosok körében is kifejezetten alacsony. Az ukrán elnök és más magas rangú politikusok nyilvános beoltása így elsősorban ezt, a vakcinával szemben kialakult bizalmatlanságot próbálta eloszlatni. (A Covishield vakcináról itt írtunk részletesebben.)

A beszerzett ötszázezres vakcinamennyiség azonban a két dózis miatt a gyakorlatban csak kétszázötvenezer embernek elegendő – ez még a mintegy 402 ezer ukrán egészségügyi dolgozó szükségletét sem elégíti ki.

Ukrán katonák sorban állva várják, hogy megkapják az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari vállalat Indiában gyártott és Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni vakcináját
Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Ennek ellenére az oltások beadásának a megszervezése és az alacsony oltási hajlandóság miatt még ezt a mennyiséget sem tudják időben felhasználni: jelenleg átlagban napi 2500 ember kapja meg a vakcinát, miközben a Covishield szavatossági ideje fél év, és 2021 júniusában fog lejárni.

A jelenlegi oltási tempó mellett a vakcinák felét ki kell majd dobni, ha csak nem pörgetik fel gyorsan az egész folyamatot.

A ZN.ua ukrán lap forrásai szerint Kijev eredetileg még tavaly decemberben kötött megállapodást kétmillió Covishield vakcinára az ukrán egészségügyi miniszterhelyettes, Igor Ivascsenko indiai látogatását követően. A lap úgy tudja, hogy

Ukrajna nem utalta el a szerződés szerinti előleget, és az oltóanyag szállítása folyamatosan csúszott, végül félmillió dózis érkezett.

Ezen kívül Kijev tizenötmillió amerikai Novavax vakcinát kötött le, de ezeket júliusnál korábban aligha kapják meg. Az ország valamikor az év első felében számíthat még további 2,2-3,7 millió oltásra az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Covax oltóanyagplatformja részeként, amely a szegény államok vakcinaellátását segíti elő. Ennek részeként februárban már 117 ezer Pfizer–BioNTech-oltóanyagnak kellett volna érkeznie az országba, ám a szállítmányt azóta sem kapták meg.

Ukrajnában a hivatalos adatok szerint a Covid–19-fertőzöttek száma szombaton meghaladta a tizenháromezer főt, ami a járvány eddigi csúcspontjához, a november 28-i tizenhatezres tetőzéséhez közelít. Jelenleg több mint kétszázezer aktív beteget tartanak nyilván, az áldozatok száma meghaladta a huszonnyolcezer embert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.