Biztonságilag felértékelődött Törökország

Tóth
2019. 11. 08. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török hadsereg északkelet-szíriai hadművelete miatt egy rendkívül felfokozott, Ankarával szemben ellenséges nemzetközi környezet nyomta rá bélyegét a török elnök budapesti látogatására. Recep Tayyip Erdoğan vizitje azonban már jóval a szíriai konfliktus előtt napirenden volt, éppen ezért kissé mesterkélt a média által a látogatás köré épített ellenséges kontextus – értékelte a tegnapi helyzetet lapunk megkeresésére Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa.

Mint mondta, a két ország delegációja által aláírt tíz megállapodás elsősorban annak a jele, hogy technikai szinten folyamatosan fejlődik Ankara és Budapest kapcsolata. Egeresi Zoltán rámutatott: a napokban megtörtént a magyar gazdaságtörténet legnagyobb Magyarországon kívüli tőkebefektetése, miszerint a Mol nagy értékű üzletrészt vásárolt egy azeri gázmezőben és az ahhoz kapcsolódó, Törökországig futó csővezetékben.

A kutató kitért arra: hazánk mindig is támogatta Ankara EU-csatlakozását, az utóbbi időben pedig a biztonsági dimenzió erősen megjelent a magyar külpolitikában. Ennek következtében Törökország felértékelődött – magyarázta Egeresi, hozzáfűzve, Budapest Berlinhez vagy Párizshoz képest kisebb súlyú tagállamként szabadabban tehet gesztusokat Ankara felé. Így elsősorban a haszonmaximalizálás és a különböző erőcentrumok közötti egyensúlyozás jellemzi hazánk Törökország-politikáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.