Covid–19 lett a járvány neve

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője szerint a vírus nagyobb politikai, gazdasági és társadalmi zűrzavart képes kelteni, mint egy terrortámadás.

Magyar Nemzet
2020. 02. 13. 11:51
Workers with sanitizing equipment walk up a flight of stairs as they disinfect a railway station in Kunming
Munkában a fertőtlenítőbrigád Jünnan tartományban. A dolgozók tájékozottsága is számít Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Covid–19-nek nevezte el az új koronavírust az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az első számú közellenségnek minősítve a kórokozót. A WHO egyúttal arra figyelmeztetett, hogy súlyos következményei lehetnek, ha a járvány felkészületlen országokat ér el. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője szerint a vírus nagyobb politikai, gazdasági és társadalmi zűrzavart képes kelteni, mint egy terrortámadás. A vírus nevét magyarázva a Deutsche Welle német híroldal azt írja, hogy a Co a koronára, a vi a vírusra, a d a disease-re (angolul: betegség), míg a 19 a kór kitörésének évszámára utal.

Közben folyamatosan csökken az újonnan diagnosztizált, fertőzött betegek száma Kínában – idéz a távirati iroda a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság tegnap közzétett adataiból. A járvány gócpontjának számító Hupej tartományban vasárnap óta mérséklődik a napról napra bejelentett új páciensek száma: a három nappal ezelőtti mintegy 2618 új beteghez képest kedden 1638 új, aznap regisztrált esetről számoltak be a tartományból. Hupejen kívül Kína többi részén a csökkenés már február 3. óta töretlen: a kilenc nappal korábbi 890-hez képest kedden 384 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ország egyéb régióiban. A tegnap közölt adatok szerint a fertőzöttek száma Kínában megközelíti a 45 ezret, a betegség következtében pedig már több mint 1100 ember halt meg a távol-keleti országban, miközben ötezerhez közelített a gyógyultak száma. A fertőzések és halálozások száma továbbra is Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban a legmagasabb.

Munkában a fertőtlenítőbrigád Jünnan tartományban. A dolgozók tájékozottsága is számít
Fotó: Reuters

A South China Morning Post hongkongi lap arról számolt be: Vuhanban mintegy ötszáz egészségügyi dolgozó fertőződhetett meg a koronavírussal január közepéig. A lap információi szerint – bár a kínai kormányzat számot adott néhány, kórházi dolgozókat érintő fertőzési esetről – a beteg orvosok és ápolók teljes számát nem tette közzé. Helyi orvosok szerint az egészségügyi dolgozók nagyszámú fertőzésének hátterében a hiányos védőfelszerelésen, a túlságosan hosszúra nyúló munkaidőn kívül az áll, hogy a kórházi dolgozók maguk sem voltak tisztában azzal, mennyire fertőző az új vírus. A japán partoknál veszteglő turistahajón eközben tovább romlott a helyzet, a Diamond Princessen további harmincnégy utast fertőzött meg a koronavírus, a betegek száma ezzel 175-re nőtt, négyük állapota súlyos. Németországban közben további két embernél mutatták ki a koronavírust, a kórokozót így országszerte 16-an hordozzák bizonyítottan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.