Csak az összefogás biztosít erős érdekképviseletet

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a vajdasági Szabadkán tartott beszédet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 09. 16:34
null
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külhoni magyar közösségek egyre inkább belátják, és az idei Kárpát-medencei választások is bizonyítják, hogy csak az összefogás biztosít erős érdekképviseletet

– hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán, a 2020 az erős magyar közösségek éve című rendezvény szabadkai záróeseményén.

Potápi Árpád János elmondta, hogy szinte minden Kárpát-medencei magyar közösséget érintettek az idén valamilyen választások, és bebizonyosodott, hogy ott tudtak a magyar pártok sikert elérni, ahol nagy volt az összefogás. Külön kiemelte a Vajdaságot, amely a véleménye szerint példaként szolgálhat a többi magyar közösségnek, hiszen a kilencvenes években a magyarság és az ország is válságban volt, azóta viszont jelentősen meg tudott erősödni.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint a magyarság a történelem folyamán mindig talpra állt
Fotó: MTI/Soós Lajos

A vajdasági magyarság ez alatt a harminc év alatt jelentős eredményeket tudott felmutatni, ami úgy valósulhatott meg, hogy törekedtek az összefogásra, és ragaszkodtak az erős érdekképviselethez.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a következő év a nemzeti újrakezdés éve lesz, és a 2020-ra tervezett programokat jövőre szándékoznak megvalósítani. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a vajdasági magyar közösség nagyon várta a 2020-as esztendőt, a trianoni békeszerződés századik évfordulóját. Elmondása szerint a várakozásba félelem is vegyült, amely az évforduló méltó megünnepléséből és abból fakadt, hogy tudják-e bizonyítani: összetartó nemzetet képeznek.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke beszédet mond a nemzeti összetartozás napján, az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján a vajdasági Királyhalmon, a Jézus Szentséges Szíve-plébániatemplom előtt 2020. június 4-én
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Mindezt a félelmet a járvány csak tetőzte. Pásztor István szerint a koronavírus-járvány első hullámában tapasztalt összefogás viszont bebizonyította, hogy a vajdasági magyarság erős magyar közösség, amit a júniusi választási eredmény is megerősített. A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke politikai értelemben sorsfordítónak nevezte az idei esztendőt.

Az elmúlt több mint tíz évnek a tendenciája a folyamatos erővesztés, visszaszorulás volt, ez az év ezt fordította meg, mégpedig szembeötlő, drasztikus, megkérdőjelezhetetlen módon

– fejtette ki Pásztor István, aki szerint a politikusok mellett mindez leginkább a vajdasági magyar embereknek köszönhető, akik nem kívánnak lemondani a szülőföldjükön való boldogulás lehetőségéről. A VMSZ elnöke végül köszönetet mondott a magyar kormánynak a folyamatos támogatásért, valamint azért a regionális politikáért, amely a vajdasági magyarságot is erősíti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.