Darabjaira hullik a szlovák szélsőjobb

Faképnél hagyják párttársai a magyarellenes kirohanásairól is ismert Marian Kotlebát.

Pomichal Krisztián
2021. 01. 28. 17:10
null
Marian Kotleba jól ismert magyarellenes kirohanásairól is. Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marián Kotleba és pártja, a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) soviniszta, cigányellenes, antiszemita, majd újabban Covid-szkeptikus üzeneteivel gyakori szereplője a szlovák médiának. Mivel a járvány miatt karakteres üzenet nélkül maradtak, egy-egy kormány- és lezárásellenes nyilatkozaton kívül az elmúlt néhány hónapban többre nem futotta tőlük. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a héten több, országosan is ismert párttag jelezte, elhagyja Kotlebát, miután az – állításuk szerint – anélkül alakította át a januári tisztújítást követően a párt belső szabályzatát, hogy velük egyeztetett volna. A véghez vitt változások egyébként lényegében mind arra szolgáltak, hogy Kotlebát bebetonozzák a pártelnöki pozícióba. Jellemző részlet, hogy egy, a politikust börtönnel fenyegető eljárás miatt még arról is rendelkeztek, hogy egy jogerős ítélet után miként tarthatná meg pártelnöki pozícióját.

Az ĽSNS 14 fős frakciójából öt parlamenti képviselő távozik, ketten közülük ráadásul a párt alelnökei voltak. Búcsút intett Kotlebának a közösség elleni izgatásért jogerősen elítélt Milan Mazurek, aki az elmúlt években botrányai miatt a párt egyik legismertebb arca lett, de a távozók között van a párt EP-képviselője, Milan Uhrík is.

Úgy tűnik ráadásul, hogy utóbbi lesz egy formálódó új párt vezéralakja, hiszen a távozó képviselők már bejelentették: mandátumukat nem adják vissza, sőt Uhrík sem készül hazatérni Brüsszelből.

Marian Kotleba jól ismert magyarellenes kirohanásairól is Fotó: Reuters

Kotleba eleinte nagyon szűkszavúan kommentálta az eseményeket. – Tudomásul vettem távozásukat – ez volt az első reakciója, majd kedden már arról beszélt: meggyőződése, hogy többen nem önszántukból hagyják el a pártot. Hogy kikre és mire gondolt, azóta sem derült ki. A pártelnök azt állítja, már tavaly júliusban megegyeztek a most elfogadott változásokról, így nem érti, mi végre távoznak most korábbi párttársai, akik „ha férfiként viselkednének, visszaadnák a mandátumukat” – fogalmazott.

A távozás időzítése persze nem véletlen. Mazurekék is érzik, hogy a februári választáson még harmadik helyet szerző, akkor 12, korábban 15 százalékos támogatottságú párt körül folyamatosan fogy a levegő, Kotlebáék ugyanis téma nélkül maradtak.

A korrupcióellenes üzeneteiket átvette a kormány, s a korábban csekély, de mérhető hasznot hozó Covid-szkeptikusság mára többet árt, mint használ. Az egyre romló járványmutatók miatt mind kevesebb ember hiszi el, hogy a járványt köptetővel és vodkával is le lehet győzni.

A tavaly februárban tartott parlamenti választás óta nem ez az első szakadás az ĽSNS-ben. A százötven fős szlovák törvényhozásban 17 mandátumot szerző soviniszták már néhány héttel az új parlament megalakulása után elköszöntek három képviselőtől, a mostani távozókkal együtt pedig már csak kilencfős frakciójuk maradt (a szlovák házszabály szerint nyolc képviselő kell egy frakcióhoz).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.