Egy afganisztáni bázis közelében rejtőzhetett évekig Omar molla

Egy dél-afganisztáni katonai bázis közelében rejtőzködhetett évekig Omar molla, a tálib mozgalom alapítója és egykori vezetője, nem pedig Pakisztánban, ahogy azt az amerikaiak állították eddig – derült ki egy holland újságírónő februárban megjelent, Omar molláról szóló életrajzi könyvéből. Az afgán elnöki hivatal szóvivője téveszmének nevezte az újságíró elméletét.

Forrás: MTI2019. 03. 11. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bette Dam könyvében azt állítja: a tálibok vezetője mindössze öt kilométerre bujkált egy amerikai katonai támaszponttól Zábul tartományban, ami – ha igaz – a nyugati hírszerzés súlyos hibájára világít rá.

Állítását az újságíró öt évig tartó kutatómunkára alapozza, amelynek során számos interjút készített az afganisztáni tálib mozgalom tagjaival.

Az Omar molla vezette tálibok 1996-tól uralták Afganisztánt az Egyesült Államok 2001-es beavatkozásáig, azóta pedig fegyveres felkelést folytatnak a kormány ellen. A holland újságíró könyve szerint Omar molla 2001 után már inkább csak lelki vezetője volt a mozgalomnak, a tényleges irányítást átadta másoknak. Az egykori alapító 2013-ban bekövetkezett halálát fegyveres csoport két évig titokban tartotta.

Washington tízmillió dolláros vérdíjat tűzött ki Omar molla fejére, és nagy erőkkel kutatott a tálib vezető után, akit azzal vádoltak, hogy menedéket nyújtott Oszama Bin Ladennek, az al-Kaida terrorszervezet volt vezetőjének.

Asraf Gáni afgán elnök szóvivője a Twitteren határozottan elutasította a könyvben foglalt állításokat, és téveszmének nevezte az elképzelést, hogy Omar molla Afganisztánban tartózkodott volna évekig. Elegendő bizonyíték támasztja alá, hogy (Omar) Pakisztánban élt, és ott is halt meg – szögezte le a szóvivő.

Omar molla legidősebb fia ugyanakkor már egy 2015-ben közzétett hangfelvételen azt állította, hogy apja hepatitis C vírus okozta májgyulladásban szenvedett, és Afganisztánban halt meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.