Egy mélyen vallásos pénzügyi szakember – portré Eduard Hegerről

Az üzleti szférából néhány évvel ezelőtt került a nagypolitikába Szlovákia új miniszterelnöke.

Pomichal Krisztián (Dunaszerdahely)
2021. 03. 30. 17:32
null
Eduard Heger, az új szlovák miniszterelnök.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eduard Heger volt pénzügyminisztert bízta meg az új kabinet megalakításával Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök.

Eduard Heger személyében sokak szerint egy remek szakember, de rutintalan politikus kerül a miniszterelnöki székbe. Heger ugyanis a versenyszférából csöppent a nagypolitikába, 2016 és 2020 között töltötte ki első parlamenti ciklusát képviselőként. Egy volt az ellenzéki sokaságból, nem különösebben vetette bele magát a politikai küzdelmekbe, országos ismertségre csak azt követően tett szert, hogy tavaly tavasszal megkapta a Matovič-kabinet pénzügyi tárcáját. Az új miniszterelnök a diplomáját a pozsonyi közgazdaságtudományi egyetemen szerezte, majd kis- és középvállalkozásokban töltött be középvezetői pozíciókat. Üzleti karrierje a kétezres évek végén kezdett felívelni, egy kis szlovákiai vodkagyár amerikai területi képviselője lett, amely mára – legalábbis ez áll a cég honlapján – az Egyesült Államok egyik legsikeresebb importvodkáját gyártja.

Politikai pályáját mégsem ez a minden jel szerint sikeres időszak határozta meg, hanem édesapja halála.

Heger néhány évvel ezelőtt egy interjúban arról beszélt, ez a tragédia fordította őt a vallás felé, édesanyja egyik mélyen hívő rokonán keresztül. Heger e családtag hatására megtért, és egy katolikus karizmatikus közösség tagja lett. A gyülekezetben találkozott két, akkor már aktív OĽaNO-s politikussal (az OĽaNO a jelenlegi kormány legnagyobb pártja), Richard Vašečkával és Branislav Škripekkel. Heger elmondása szerint az előbbi szólította meg őt azzal, hogy a pártnak menedzserre lenne szüksége, így került kapcsolatba a politikával, majd 2016-ban a parlamentbe.

A választási listán mint menedzser és keresztény aktivista szerepelt,

ezt különösen a liberális újságírók szeretik hangsúlyozni, mondván, ennek köszönheti a bejutást.

Heger első parlamenti ciklusát okos építkezéssel töltötte: míg Igor Matovič ellenzéki vezetőként a politikai csatáit vívta a Fico–Pellegrini-kormányokkal – s néha saját szövetségeseivel –, addig Heger csupán szakpolitikai kérdésekben nyilatkozott, s igyekezett még a kormánypárti képviselőkkel is jó kapcsolatot fenntartani. Az új kormány pénzügyminisztereként hasonló stratégiát követett. Kollégái szerint is kellemes ember, könnyű együtt dolgozni vele, ha teheti, kerüli a konfliktust, állítólag a beosztottjai nagyon szerették őt a pénzügyi tárcánál. Mivel az OĽaNO-nak alig akadt tapasztalt közgazdásza, egyértelmű volt, hogy ő lesz a pénzügyminiszter. Talán a Matovič-kormány egyetlen tárcája volt az övé, amelyet nem ért számottevő bírálat az elmúlt egy évben.

Heger kinevezése mellett szól az a tény is, hogy Igor Matovičcsal ellentétben jó kapcsolatot ápol a koalíciót kis híján megdöntő Richard Sulíkkal és pártjával, a Szabadság és Szolidaritással. Sulík néhány hete maga mondta, hogy Matovič helyén talán Hegert látná a legszívesebben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.