Egy újságíró halálával kapcsolatban vádolják, felmentették Olaszországban

Egy olasz fellebbviteli bíróság kedden felmentette az ukrán oldalon önkéntesként harcoló Vitalij Markivot, akit tavaly első fokon 24 év börtönbüntetésre ítéltek egy, a kelet-ukrajnai harcokról tudósító olasz fotóriporter 2014-es halálában játszott bűnrészessége miatt.

Forrás: MTI2020. 11. 04. 7:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabadúszó olasz fotóst, Andrea Rocchellit és orosz társát, Andrej Mironovot egy mellettük becsapódó aknagránát ölte meg 2014-ben a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében, ahol harcok folytak az ukrán és az orosz támogatású szakadár erők között.

Az olasz ügyészség szerint az ukrán oldalon önkéntesként harcoló Vitalij Markiv bűnrészes volt a riporter és társa halálában.

A meghallgatáson jelen lévő Arszen Avakov ukrán belügyminiszter üdvözölte a felmentő ítéletet.

– Egész Ukrajna követte ezt a pert, és nagyon boldogok vagyunk – hangoztatta Avakov az ítélethirdetést követően újságíróknak nyilatkozva. – Az igazság az, hogy Vitalijnak semmi köze sem volt ehhez az ügyhöz – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén üdvözölte a szerinte egész Ukrajna által várt ítéletet. – Markiv elengedése (...) az igazság győzelme. Őszintén hálás vagyok az olasz félnek és a teljes csapatnak, amelynek sikerült elérnie ezt az ítéletet – közölte.

Markiv ukrán–olasz állampolgár, és az édesanyját látogatta meg 2017-ben Olaszországban, amikor letartóztatták. Markiv tagadta az ellene felhozott vádakat, Ukrajna pedig Oroszországot hibáztatta az újságírók halála miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.