Elnök lenne Bloomberg

Meggondolta magát Michael Bloomberg amerikai milliárdos, New York volt polgármestere: márciusi nyilatkozatával ellentétben, demokrata színekben mégiscsak indul a jövő évi elnökválasztáson.

Mártonffy Attila
2019. 11. 09. 12:14
Former New York Mayor Michael Bloomberg speaks at the Democratic National Convention in Philadelphia, Pennsylvania
New York volt polgármestere szerint gyenge a többi résztvevő. Novemberben még nem vitázhat velük Fotó: Gary Cameron Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meggondolta magát Michael Bloomberg amerikai milliárdos, New York volt polgármestere: márciusi nyilatkozatával ellentétben, demokrata színekben mégiscsak indul a jövő évi elnökválasztáson – bár a végső döntést még meg kell hoznia erről. Ezt Howard Wolfson, Bloomberg szóvivője jelentette be a sajtónak. A milliárdos sebtében készíti elő a szükséges dokumentumokat, hogy részt vehessen Alabamában az előválasztásokon, ugyanis a beadási határidő lejár. A nevét viselő hírügynökség 77 éves alapító-tulajdonosát többek között az késztette az indulásra, hogy véleménye szerint a pillanatnyilag felsorakozó tizenhét demokrata elnökjelölt-aspiráns egyike sem lesz képes legyőzni Donald Trump jelenlegi republikánus elnököt – hangoztatta nyilatkozatában a szóvivő. David Axelrod, az előző amerikai elnök, a demokrata párti Barack Obama régi munkatársa és kampánystratégája úgy vélekedett, Bloomberg álláspontjának megváltozását valószínűleg a Joe Biden volt alelnök körüli bizonytalanság válthatta ki.

Friss felmérések szerint a demokrata csapatot négy induló vezeti: a párt liberális – azaz az amerikai terminológia szerint baloldali – szárnyát képviselő Elizabeth Warren és Bernie Sanders szenátorok, illetve a mérsékeltebb Joe Biden korábbi alelnök, valamint Pete Buttigieg Indianából. Wolfson szerint ha Bloomberg indul a választásokon, akkor teljesen új típusú ajánlatot tesz a demokratáknak, amely az „Egyesült Államok legnagyobb városának irányítása, a semmiből felépített vállalkozás és Amerika egyik legnagyobb hatású emberbaráti tevékenysége tapasztalatain alapul”.

New York volt polgármestere szerint gyenge a többi résztvevő. Novemberben még nem vitázhat velük
Fotó: Reuters

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok következő országos tévévitája november 20-án lesz a georgiai Atlantában. Ezen az MTI szerint Bloomberg még nem vehet részt, de ha valóban úgy dönt, hogy ringbe száll a demokraták elnökjelöltségéért, a decemberre tervezett következő vitán már ő is ott lehet. Elemzők szerint ehhez rövid idő alatt dollármilliókat kell költenie kampányolásra. A Forbes adatai szerint Bloomberg jelenlegi vagyona meghaladja az 53 milliárd dollárt.

Bloomberg többször is bírálta Warrent, különösen a szupergazdagokra kivetendő adó tervét kifogásolta, amiből az általános betegellátást és a tandíjmentes egyetemi tanulmányokat finanszírozná. Szakértők latolgatása szerint így a milliárdos inkább a mérsékeltebb Bidennek és Buttigiegnek lenne a versenytársa, semmint a „populista” Warrennek. Bloombergnek mindazonáltal nem lesz könnyű dolga a liberálisokkal, akik ellenzik a magánvagyonok megjelenését az amerikai politikai életben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.