Emelkedett az illegális bevándorlás valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon

A Frontex jelentése szerint az illegális határátlépést legtöbben a Földközi-tenger keleti medencéjében, a Törökországból Görögországba tartó útvonalon kísérelték meg.

Forrás: MTI2019. 09. 16. 19:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon emelkedett az illegális bevándorlás, az érintett tagországok 9 százalékkal több, közel 13 ezer tiltott határátlépést regisztráltak augusztusban, mint az azt megelőző hónapban – írta az unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex hétfőn.

A közzétett, augusztusi adatokat rögzítő jelentés szerint az illegális határátlépést legtöbben a Földközi-tenger keleti medencéjében, a Törökországból Görögországba tartó migrációs útvonalon kísérelték meg.

Az uniós külső határokon az illegális bevándorlási kísérletek mintegy kétharmadát az Égei-tengeren észlelték. A török és a görög parti őrség több mint 9300 ilyen esetről számolt be, amely adat mintegy kétszerese az előző év azonos időszakához képest. A görög szigeteken és a szárazföldi határokon főként afgán állampolgárokat vettek fel a listákra.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az előző hónaphoz képest 8 százalékkal több, mintegy 1400 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok. Itt tunéziaiak, szudániak és pakisztániak voltak a legtöbben.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma szintén növekedett, 43 százalékkal volt több, mint az azt megelőző hónapban. Az illetékes hatóságok mintegy 1600, főként a szubszaharai régióból származó illegális határsértőt fogtak el.

A Nyugat-Balkánon szintén emelkedő tendenciát mutatva 600-nál is több illegális határsértőt regisztráltak augusztusban. Az itt elfogott bevándorlók legtöbbje afganisztáni és iráni állampolgár volt.

A jelentés szerint az illegálisan Európába igyekvők száma az év első nyolc hónapjában a tavalyi adatokhoz képest 26 százalékkal volt alacsonyabb, mintegy 68 700 illegális határátlépést regisztráltak az unió külső határain.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.