Erősödő svéd bevándorlásellenesség

A svéd Szociáldemokrata Párt 22 százalékon áll egy friss közvélemény-kutatás szerint. Az euroszkeptikus, az illegális bevándorlást elutasító Svéd Demokraták ugyanakkor eléjük kerültek 24 százalékkal.

Forrás: HÍR TV2019. 11. 21. 16:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Déri Stefi vendégei Földi László biztonságpolitikai szakértő és Horváth József az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója voltak.

A svéd Szociáldemokrata Párt 22 százalékon áll az Aftonbladet nevű újság megrendelésére készült legfrissebb közvélemény-kutatás szerint. Az euroszkeptikus, és az illegális bevándorlást elutasító Svéd Demokraták ugyanakkor eléjük kerültek 24 százalékkal. Ez azt is jelenti, hogy a legerősebb párttá váltak Svédországban. Jimmie Akesson, a párt vezetője az újságnak adott interjújában azt mondta, nincs meglepve. „Évek óta figyelmeztetjük a lakosságot arra, hogy a szervezett bűnözői csoportok egyre erősödnek, a bevándorláspolitika nem működőképes, csakúgy, mint az érkezők integrációjára kitalált rendszer” – mondta a politikus. Közben Dánia ismét határellenőrzést vezetett be a svéd-dán határon a közbiztonságra hivatkozva. Az elmúlt időszakban ugyanis számos olyan erőszakos bűncselekmény történt, amelyek elkövetői Svédországból érkeztek Dániába.

Ebben az évben már több mint száz robbantás történt Svédországban, egyre erőszakosabbak a bűnözői bandák. Svéd jobboldali politikusok már egy ideje mondják, hogy mindez a migrációval függ össze. A hatóságok emberei nem mernek bemenni a no-go zónákba, így ezeken a helyeken szabadon garázdálkodhatnak ezek a szervezett bűnözői csoportok. Jelenleg milyen állapotok uralkodnak Svédországban? – tette fel a kérdést Déri Stefi műsorvezető.

Sajnos a helyzet nem javult és gyakorlatilag a migrációellenes politikai erők egyre határozottabban a – közvélemény szempontjából – erősödnek. Hogy a választáson mi fog történni, az egy másik kérdés, de a közvélemény kutatás egyértelműen bizonyítja ezt. Ugye az a svéd Szociáldemokrata Párt, amelyre úgy tekintethetünk mondjuk az elmúlt harminc, negyven, ötven évben, hogy egy olyanfajta jólétet tudott megteremteni Svédországban, amely vetekedett a tulajdonképpen tartalmában szocialista, kommunistaeszmeiséggel, hiszen az emberekért volt, az emberek jólétét próbálta garantálni. Ez volt az a pont, ami miatt folyamatosan hatalmon is maradt természetesen. De az a döntés, hogy Svédországot úgy lehet megújítani, a népességfogyást megállítani, hogy a világ különböző pontjairól beengednek tulajdonképpen akár illegális bevándorlókat is, ez az elmúlt két, három évtizedben, de leginkább az utóbbi évtizedben gyakorlatilag visszájára fordult. Ma ez az áldatlan állapot, ami Svédországban kialakult, ennek egyértelműen ez az oka – fogalmazott Földi László biztonságpolitikai szakértő.

Horváth József az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a következőket fűzte hozzá:

Svédország ebben a békés jóléti világban elkényelmesedett és elszokott attól, hogy akár a rendőrségét, akár a titkosszolgálatát, akár a hadseregét komolyan építse, és erős hátteret építsen meg az országában. Ebből kifolyólag a rendőrség tökéletesen felkészületlen volt a tekintetben, hogy azzal a fajta brutalitással, amellyel ezek a messziről jött és be nem azonosított emberek igyekeznek maguknak területet foglalni, a megélhetésüket szervezett bűnözésből kiépíteni.

A teljes műsor IDE kattintva tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.