Ezeknek az országoknak nyitja meg határait az Európai Unió

Tizenöt ország került fel a biztonságos államok listájára. Az Egyesült Államok nincs köztük.

Magyar Nemzet
2020. 06. 30. 16:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóértesülések szerint a tagállamok többsége dűlőre jutott arról, hogy július 1-jétől mely országok előtt nyissák meg az Európai Unió külső határait. A döntés értelmében többek között az Egyesült Államok, Brazília, Oroszország és India – a négy, koronavírus-fertőzéssel leginkább sújtott ország – sem kaptak zöld jelzést, Kína pedig csak abban az esetben, amennyiben viszonossági alapon beengedi az uniós állampolgárokat. A pozitív elbírálásban részesülő 15-ös listára felkerült Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia és Uruguay.

Bár az Egyesült Királyság már nem tagja az uniónak, az átmeneti brexitidőszakban viszont ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mintha még azok lennének. A lista inkább iránymutatás, betartása nem kötelező, a tagállamok saját hatáskörükben dönthetnek másképpen.

Elkészültét mégis parázs vita előzte meg. Egyrészt azért, mert az unió kapui zárva maradtak még például az amerikaiak előtt is, miközben az Egyesült Államok kulcsfontosságú gazdasági partner és stratégiai szövetséges. Kiszivárgott információk szerint néhány tagállam amellett kardoskodott, hogy tekintet nélkül a koronavírus-járványra, egyesekkel tegyenek kivételt. Ráadásul közben megérkezett a nyár, így a külföldi turisták elmaradása is érzékeny veszteség, különösen a déli államoknak, amelyek ilyenkor fogadják a legtöbb látogatót. Nem volt egyetértés abban sem, hogy milyen szempontok alapján ítéljék meg az országokat, hiszen a fertőzések száma önmagában nem biztos, hogy mérvadó, nagyban függ az elvégzett tesztek számától és az adatok hitelességétől.

Mindenesetre a listát kéthetente felülvizsgálják és szükség esetén kibővítik, vagy rosszabb forgatókönyv esetén szűkítik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.