Filmet forgatnak Hasogdzsi megöléséről

A szaúdi újságíró török menyasszonya mindent megtesz, hogy ne merüljön feledésbe az ügy.

2020. 06. 10. 16:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kivégzés – ezzel a címmel forgatnak filmet a 2018 októberében Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán meggyilkolt Dzsamal Hasogdzsi újságíróról. A Deadline című hollywoodi szakportál úgy tudja, a brit Good Films Collective stúdió már meg is állapodott a svéd Daniel Espinosa rendezővel, akinek neve többek között a Védhetetlen, az Élet, illetve a hamarosan mozikba kerülő Morbius című filmek kapcsán lehet ismerős. Értesüléseik szerint megnyerték maguknak a többszörösen Oscar-díjra jelölt forgatókönyvírót, Petter Skavlant is. A kivégzésről egyelőre annyit tudni, hogy elbeszéli majd, hogyan és miért történt a gyilkosság, illetve mi következett utána.

Nem ez az első mozi, ami az esetről készült. Éppen az idei Sundance Filmfesztiválon mutatták be A disszidens című dokumentumfilmet, az orosz doppingbotrányt feldolgozó Ikarusszal már Oscar-díjat nyert Bryan Fogel rendezésében. A független filmfesztiválon Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, korábbi demokrata elnökjelölt is méltatta az alkotást, ennek ellenére állítólag csak nehezen találtak maguknak forgalmazót. Ezeken kívül is számos dokumentumfilm bemutatta a Hasogdzsi-gyilkosságot, például az újságírót foglalkoztató The Washington Post és a katari al-Dzsazíra televízió is leforgatta a saját verzióját. Két évvel ezelőtt Sean Penn ugyancsak Oscar-díjas amerikai színészt is lencsevégre kapták egy stábbal a szaúdi konzulátus környékén Isztambulban. Egy interjúban később el is ismerte, hogy tervezte a téma feldolgozását, de egyelőre inkább egy másik munkára, az arab tavasz eseménysorozatának feldolgozására összpontosít.

Ugyancsak se szeri, se száma az ügyben megjelent könyveknek. Adott már ki kötetet a török Anadolu hírügynökség, több újságíró, szakértő, sőt két török szerző tolmácsolásában még a meggyilkolt Hasogdzsi menyasszonya, Hatice Cengiz is. A 2019-ben kiadott 225 oldalas könyvet azóta angolra és arabra is lefordították. Twitter-fiókjának tanúsága szerint a volt menyasszony azóta is minden erejét arra fordítja, hogy ne merüljön feledésbe az újságíró halála, folyamatosan szerepel a nemzetközi médiában. Legutóbb az iszlám legszentebb havának számító ramadánkor az áldozat egyik Szaúd-Arábiában élő fia, Szalah Hasgodzsi bejelentette, megbocsát apja gyilkosainak. Hatice Cengiz erre dühösen úgy reagált, senkinek nincs joga, hogy megbocsásson a tetteseknek. A szaúdi bíróság emberölés vádja miatt öt embert halálra, hármat pedig bűnrészesség miatt börtönbüntetésre ítélt. Az iszlám jogi hagyományai alapján a család bocsánata kegyelmet jelenthet a haláraítélteknek, ezúttal azonban nem derült ki egyértelműen, hogy erről volt szó.

Az egykori menyasszony az év elején a The Washington Postban is megemlékezett arról: ötszáz napja veszítette el párját. Felszólalt az ellen is, hogy egy szaúdi konzorcium megvásárolná a Newcastle United első osztályú angol labdarúgóklubot; szerinte a sportdiplomácia csak tisztára mosná a sivatagi királyságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.