Gdansk ledönti a legendás pap szobrát

Döntést hoztak arról is, hogy átnevezik a lelkészről elnevezett gdanski teret, ahol eddig az emlékműve állt.

Magyar Nemzet
2019. 03. 08. 8:47
The monument of the late priest Henryk Jankowski is seen pulled down by activists in Gdansk
Az állítólagos áldozat az egyetlen, aki panaszt tett Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gdansk városi tanácsa tegnap úgy döntött, hogy ma eltávolítják az egyik városi térről Henryk Jankowski atya szobrát – tudósított a távirati iroda. A Szolidaritás 2010-ben elhunyt legendás papját, akit a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap tavaly decemberben pedofíliával vádolt, a város tiszteletbeli polgárságától is megfosztották. Döntést hoztak arról is, hogy átnevezik a lelkészről elnevezett gdanski teret, ahol eddig az emlékműve állt.

Gdanskban az ellenzéki pártok vannak túlsúlyban. A Jankowski atya személyére vonatkozó határozatokról csak ők szavaztak, a kormányzó Jog és Igazságosság képviselői távol maradtak a szavazástól. A határozatok indoklása szerint új, korábban ismeretlen információk jelentek meg a lelkész életéről, amelyek „új fényt vetnek egyes tetteire és magatartására”.

Az állítólagos áldozat az egyetlen, aki panaszt tett
Fotó: Reuters

Hasonló ügyben Jankowski ellen még a pap életében, 2003-ban elindítottak egy ügyészségi eljárást, de a rákövetkező évben megszüntették. A múlt év végén a gdanski katolikus egyházmegye újabb vizsgálatot kezdeményezett. A Rzeczpospolita független lengyel jobbközép napilap tegnapi cikkében megbízhatatlannak minősítette a 2003-as hatósági eljárás kezdeményezőjét, Jankowski atya állítólagos áldozatát.

Az illető az egyetlen személy, aki eddig ügyészségi panaszt tett a pap ellen. Jankowski atya emlékművét február végén egyszer már ledöntötték baloldali aktivisták, a Szolidaritás szakszervezet azonban másnap visszaállította.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.