Gyors ütemben terjed a vírus

Ötvenhatra emelkedett vasárnap Kínában az új típusú koronavírus halálos áldozatainak a száma, miközben világszerte kétezer fölött van már a fertőzöttek száma. A vírus Európában és Észak-Amerikában is megjelent. A kínai hatóságok igyekeznek gátat szabni a betegség terjedésének, amelyről kiderült: a lappangási időszakban is fertőző.

Magyar Nemzet
2020. 01. 27. 13:03
null
n Fotó: MTI/EPA/Vu Hong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínában vasárnapra 56-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma, több mint kétezer fertőzéses esetet jegyeznek. A megbetegedettek közül több mint háromszáz embernek az állapota válságos. Az áldozatok többsége a közép-kínai Hupej tartományban vesztette életét, amelynek fővárosából, Vuhanból terjedt el a vírus. A kórokozó a 11 millió lakosú Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst. A kínai hatóságok tegnap ideiglenesen betiltották a vadhús értékesítését a piacokon, boltokban, éttermekben és online platformokon a vírus terjedését megfékezendő – írta közleményében a helyi mezőgazdasági minisztérium. A kínai online kereskedelmi platformokon kígyó-, páva- és krokodilhúst is árulnak – jelentette az MTI.

– Egyre gyorsabb ütemben terjed Kínában az új koronavírus – közölte vasárnap a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Ma Hsziao-vej, a bizottság vezetője elmondta: a hatóságok egyelőre csupán korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a vírusról, és még a lehetséges mutációk okozta kockázatok is tisztázatlanok. Az igazgató kiemelte: az atípusos tüdőgyulladással (SARS) ellentétben a tavaly decemberben Vuhanban megjelent, új típusú koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző, ami azt jelenti, hogy olyan ember is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett.

– Az új koronavírus elleni oltóanyagot fejlesztő kínai kutatóknak sikerült izolálniuk a jelenlegi járványt okozó vírustörzset, ami kulcsfontosságú lépés a vakcina felé – számolt be Hszü Ven-po, a járványügyi intézet illetékese. Szakértők azonban aláhúzták, hogy egyelőre nem tudnak túl sokat a kórokozóról.

 

Ma Hsziao-vej szerint a január 24-étől 31-éig tartó holdújévi munka- és tanítási szünet kiváló alkalmat biztosít az emberek elkülönítésére és a különböző, fertőtlenítő intézkedésekre. Hozzátette: bár a legújabb klinikai tesztek eredménye szerint a vírus egyre fertőzőbbé válik, a szigorú intézkedésekkel a járvány terjedését ebben az időszakban még alacsonyabb költséggel és gyorsabb ütemben lehet megállítani. Közép-Kínában 56 millió ember mozgását korlátozzák a járvány megfékezése érdekében.

Hőmérséklet-vizsgálat egy pekingi metróállomáson
Fotó: MTI/EPA/Vu Hong

A kínai hatóságok mától leállítják az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt. A kínai holdújévi ünnepek alatt, amelyek pénteken kezdődtek, rendszerint százmilliók kelnek útra Kínában, bel- és külföldre egyaránt.

Gyújtogatás Hongkongban

Felgyújtottak vasárnap este Hongkongban egy elkülönítőnek szánt, lakatlan épületet, ahol az új típusú koronavírussal megfertőződött betegeket akarták ideiglenesen elhelyezni. Az incidenst megelőzően a hatóságok megtiltották a beutazást a kínai Hupej tartománybeli Vuhan városból és környékéről, és Hongkong kormányzója egészségügyi vészhelyzetet jelentett be. A rendőrség szerint a gyújtogatás komoly veszélybe sodorta a környék lakóit. Az elkövetők pár tucatnyian voltak. A karanténnak szánt, még lakatlan épületet nemrég húzták fel. Hongkongban nyolc embernél erősítették meg a tüdőgyulladást okozó vírusfertőzést. (MTI)

Ma Hsziao-vej bejelentette: további ezer orvost és ápolót, valamint még több egészségügyi felszerelést küldenek Vuhanba, ahová már megérkezett a hétvégén odavezényelt, több mint 1350 fős orvosi személyzet.

A vírus Kína több városára, így Pekingre és Sanghajra is átterjedt, de már Thaiföldön, Malajziában, Szingapúrban, Vietnamban, Nepálban, Dél-Koreában, Japánban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Franciaországban is megjelent. A kanadai egészségügyi hatóság egyik vezető tisztségviselője tegnap arról adott tájékoztatást, hogy a kanadai fertőzött egy ötvenes éveiben járó férfi, aki szerdán érkezett haza a kínai Vuhanból, a járvány gócpontjából. Jelenleg egy torontói kórházban ápolják és tartják elkülönítve.

Az amerikai, a japán és a francia kormány is közölte, kész hazaszállítani állampolgárait Vuhanból. A francia egészségügyi miniszter megerősítette, hogy jól van a koronavírusos megbetegedéssel, elkülönítve kezelt három ember: egy Párizsban turistáskodó kínai házaspár és egy Bordeaux-ban élő, kínai származású francia férfi. Mindhárman múlt héten érkeztek Vuhanból.

Csehország vasárnap ellenőrizni kezdte a prágai repülőtéren az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a koronavírus-fertőzésre, azaz a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket – jelentette be Andrej Babiš cseh miniszterelnök.

A kormányfő szerint a prágai Václav Havel repülőtéren orvosok, egészségügyi szakemberek és tűzoltók vannak készenlétben, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak.

Nincs magyar eset

Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Menczer Tamás közölte: sem Magyarországon, sem külföldön nincs tudomásuk magyar betegről, és olyan külföldiről sem tudnak, aki úgy tartózkodik Magyarországon, hogy korábban megbetegedett volna. Hozzátette: az önkéntes jelentkezés alapján a KKM már hat magyarról tud, aki a lezárt Hopej tartományban van. Mind a hatan egészségesek. Közülük négyen egy gyár újranyitásán dolgoznak Vuhanban február elejéig, és nem szeretnék elhagyni a várost. Egy másik ugyanott tartózkodó magyar elhagyná a várost, de nem Magyarországra utazna, hanem egy másik tartomány fővárosába, Hangcsouba menne, ahol él és dolgozik. A hatodik magyar nem Vuhanban, hanem Hopej egy másik városában él, és amint lehet, hazatérne Magyarországra. Menczer Tamás elmondta: a csoportos be- és kiutazások tiltása Kínában a jelenlegi információk szerint kizárólag a kínai turistákra vonatkozik majd. Arról is beszélt: az EU-s országok túlnyomó többsége nem vezetett be rendkívüli intézkedést a repülőtereken, hőkaput csak néhány ország alkalmaz. Nem kizárt, hogy rendkívüli intézkedést a későbbiekben Magyarországon is bevezetnek, de egyelőre nem tartják indokoltnak. Müller Cecília, az országos tisztifőorvos szerint itthon kicsi az esélye a járványnak. A szakember az M1 csatornán tegnap arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírusos megbetegedés tünetei hasonlók az influenzáéhoz, és azért is nehéz az elkülönítése, mert Magyarországon éppen most influenzajárvány van. A koronavírus azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, és ennek feltételei már megvannak Magyarországon – mondta. Müller Cecília hangsúlyozta: figyelni kell az alapvető higiéniai szabályokra, javasolt a minél többszöri kézmosás és a „tüsszentési etikett” betartása. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.