Gyorsan emelkedik a fertőzöttek száma Csehországban és Boszniában

Csehországban kedden 367 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami a járvány kezdete óta a harmadik legmagasabb napi esetszám – közölte a cseh Egészségügyi Minisztérium szerda reggel a honlapján.

Forrás: MTI2020. 08. 26. 10:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már 22 548 ember kapta meg a Covid–19-betegséget Csehországban. Majdnem 17 ezren – a betegek mintegy 75 százaléka – már meggyógyultak. A fertőzés következtében eddig 416-an haltak meg.

A betegek jelenlegi száma 5470, kórházi kezelésre 122-en szorulnak, közülük 22-nek az állapotát súlyosnak minősítették az orvosok.

Bár a betegség lefolyása az érintettek többségénél nagyon enyhe, aggodalomra ad okot, hogy a napi esetek száma az utóbbi időben gyorsabban növekszik, mint tavasszal. Az iskolák szeptemberi megnyitásával a higiénikusok a helyzet további romlására számítanak.

Ladislav Dušek az egészségügyi információk hivatalának igazgatója szerint az országban jelenleg mintegy 110 helyi fertőzésgóc van, ahol fokozott óvintézkedések érvényesek.

Az Egészségügyi Minisztérium továbbra is azt állítja, hogy országos viszonylatban nincs ok az aggodalomra, mert a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a fertőzés terjedését.

A tárca hétfő este kiadott rendkívüli rendelete szerint szeptembertől kötelező lesz az arcmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben.

Ugyanakkor pozitív Covid–19-teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről tíz napra csökken.

Újra nagyon magas az új fertőzöttek száma Bosznia-Hercegovinában, és az illetékesek attól tartanak, hogy a koronavírus eléri az országban tartózkodó mintegy tízezer migránst is, és esetleg elszabadul a járvány.

A Nyugat-Balkánon keddről szerdára 732-vel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 33-mal a halottak száma.

Szerdára a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 106-tal 30 820-ra, Koszovóban 136-tal 12 683-ra, Észak-Macedóniában 127-tel 13 800-ra, Bosznia-Hercegovinában 297-tel 18 324-re, Montenegróban pedig 66-tal 4444-re nőtt.

A halálos áldozatok száma Szerbiában néggyel 705-re, Koszovóban nyolccal 488-ra, Észak-Macedóniában öttel 573-ra, Bosznia-Hercegovinában tizenhárommal 558-ra, Montenegróban pedig hárommal 87-re nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.