Három forgatókönyv a koronavírus és a járvány várható jövőjéről

Kutatók most becsléseket tettek közzé arra vonatkozóan, hogy alakulhat a pandémia jövője.

2020. 05. 05. 19:02
SZENTÁGOTHAI János
Pcs, 2020. februr 7. A Pcsi Tudomnyegyetem Szentgothai Jnos Kutatkzpont virolgiai kutatcsoportjnak munkatrsa mikroszkpon ellenrzi a kutatshoz hasznlt sejteket a kzpont laboratriumban Pcsen 2020. februr 7-n. A kutatcsoport az llatokrl emberekre terjed gynevezett virlis zoonzisokat vizsglja. Elssorban rgcslk, denevrek vagy akr a sznyogok s kullancsok ltal terjesztett betegsgek a f kutatsi terletk. A koronavrus okozta betegsg is egy zoonzis, gy termszetesen a csoport fel van kszlve a jvbeli kutatsokra a vrussal. A vrus kimutatsra alkalmas mdszer is a kezkben van, azonban diagnosztikai vizsglatot nem vgez a laboratrium. Ezt csak akkor teszi, ha az orszg jrvnygyi helyzete ezt megkvnja s az esetlegesen szksges segtsgre kln felkrst kap a jrvnygyi hatsgtl, azaz a Nemzeti Npegszsggyi Kzponttl. MTI/Ski Tams Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan a világ számos országa, köztük az Egyesült Államok is a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú intézkedések folyamatos feloldásába kezd. Kutatók most becsléseket tettek közzé arra vonatkozóan, hogy alakulhat a pandémia jövője. Az amerikai Business Insider című portál által szemlézett, a CIDRAP elemzőintézet által elvégzett kutatás azt jósolja, a világjárvány 18–24 hónapig is eltarthat, az elemzők pedig három lehetséges forgatókönyvvel számolnak.

Csúcsok és völgyek

Az első forgatókönyv szerint, noha a tavasszal felbukkanó, világszerte magas esetszámokat eredményező hullám a nyáron visszahúzódik, illetve a vírus terjedése lelassul, de a következő két évben hasonló nagyságrendű csúcsok alakulhatnak ki. Ez azt jelentené, hogy a világjárvány hosszú ideig velünk lesz, de fokozatosan elgyengül. A hullámok előfordulása földrajzilag eltérő lehet, és elsősorban attól függ, hogy milyen megszorító intézkedések vannak érvényben az adott térségben, illetve hogyan oldják meg azok fokozatos feloldását.

Őszi csúcs

A második forgatókönyv azzal számol, hogy a jelenlegi hullám a nyár folyamán – ahogy az első forgatókönyvben – visszahúzódik, azonban ezt követően, várhatóan ősszel újabb, a mostaninál sokkal súlyosabb és nagyobb intenzitású járvány sújtaná a világot. Ez a forgatókönyv valósult meg az 1918-19-es nagy influenza-világjárványban, valamint 1957-58-ban és a 2009-10-es, kevésbé pusztító influenza-járványokban is.

Lassú égés

A legbiztatóbb, harmadik forgatókönyv szerint, a most világszerte megtapasztalt hullám messze a legrosszabb, amelynek a nehezén – legalábbis hamarosan – túlvagyunk. Ahol azonban tűz volt, ott mindig lesz parázs, a pandémia tehát kevésbé intenzív formában továbbra is az életünk része lenne a következő években.

A kutatók egyébként egyáltalán nem számolnak azzal a lehetőséggel, hogy a tudósok az elkövetkező néhány hónapban kifejlesztenek egy erős hatóanyagot, amely gyógyíthatja a betegséget, vagy egy oltóanyagot, amely megakadályozná a koronavírus terjedését. Mint azt meg is jegyzik, az oltások nem játszottak szerepet a korábbi influenza-járványokban sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.