Hatalmi vákuum alakult ki Evo Morales távoztával

Mexikóvárosba repült tegnap Evo Morales hivatalosan leköszönt, de lényegében elűzött bolíviai elnök, miután menedékjogot kért és kapott a mexikói kormánytól.

Mártonffy Attila
2019. 11. 12. 19:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mexikóvárosba repült tegnap Evo Morales hivatalosan leköszönt, de lényegében elűzött bolíviai elnök, miután menedékjogot kért és kapott a mexikói kormánytól. Az ellenzék és az Amerikai Államok Szervezete (OAS) által választási csalással gyanúsított Morales még hétfőn mondott le, s hagyta el sietve La Pazt, ahol az utcai megmozdulások egyre jobban véres összecsapásokba torkolltak az elnököt támadó és támogató csoportok között, miközben menetrendszerűen megjelentek a randalírozók és a gyújtogatók is. Morales hollétéről egy ideig nem lehetett tudni, jelentések arról szóltak, hogy politikai hátországába, vidékre menekült.

Később azonban már egy mexikói katonai gép fedélzetéről Morales azt közölte a Twitter mikroblogon, hogy Mexikóba repül politikai okok miatt, s ez „fáj neki”. Ám figyelemmel kíséri majd az eseményeket – ígérte –, s hamarosan energiával telten tér vissza. Mintegy húsz magas rangú kormánytisztviselő és parlamenti képviselő is menedéket kért Mexikó bolíviai nagykövetének rezidenciáján. Morales távozása után katonai egységek jelentek meg az utcákon az elharapózó erőszak megfékezésére.

Közben egy ajmara indiánokból álló, Vörös poncsók néven ismert radikális csoport a főváros felé vette az irányt, hogy kitöltsék mérgüket Morales, az első őslakos elnök ellenzékén. Carlos Mesa ellenzéki vezető ijedten jelentette be, hogy erőszakos banda tart a háza felé. A hatalmi vákuum elszabadította az erőszakot, több város utcáin is megjelentek a fosztogatók, verekedések törtek ki, buszokat gyújtottak fel. Nem lehet tudni, hogy mindez mikor ér véget, mindenesetre várhatóan a Demokratikus Unió párti Jeanine Añez lesz az ideiglenes államfő, aki kilencven napon belül kiírja az új elnökválasztást.

Az OAS nyomatékosan felszólította a bolíviai parlamentet, sürgősen üljön össze és biztosítsa az állami intézmények működését, valamint nevezzen ki új választási bizottságot. A szervezet a Deutsche Welle hírportál szerint saját tagjait is válságtanácskozásra hívta össze. A mexikói, az uruguayi, a kubai, a venezuelai és az argentin elnök törvénytelennek nevezte Morales eltávolítását, míg az USA szerint nem volt puccs, Morales hatalomból való kiakolbólítását a népakarat megnyilvánulásának nevezte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.