Hiába rongálták meg, helyreállították a varsói magyar emlékművet

Helyreállították és megkoszorúzták azt a varsói magyar emlékművet, amelyet a hét végén, az abortusztilalmat szigorító alkotmánybírósági döntés elleni tüntetések idején ismeretlen tettesek megrongáltak – közölte hétfőn az MTI-vel a varsói magyar nagykövetség.

Forrás: MTI2020. 11. 02. 17:20
SZAB Jzsef; KOVCS Orsolya Zsuzsanna
Varsó, 2020. november 2. Magyarország varsói nagykövetsége által közreadott képen koszorúk a helyreállított varsói magyar emlékmûnél, amelyet Kovács Orsolya Zsuzsanna magyar nagykövet, Szabó József katonai attasé, valamit a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) nevében Mateusz Szpytma igazgatóhelyettes helyezett el 2020. november 2-án. Az 1944-es náciellenes varsói felkelésben a lengyelek oldalán részt vett magyar katonák emlékmûvét, amely a parlamenti épületegyüttes közelében található, a hét végén, az abortuszszabályzást érintõ alkotmánybírósági döntést követõ tüntetések során ismeretlen tettesek megrongáltak, ábrákat festettek rá. MTI/Magyarország varsói nagykövetsége Fotó: Magyarország varsói nagykövetsége
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1944-es náciellenes varsói felkelésben a lengyelek oldalán részt vett magyar katonák emlékműve a parlamenti épületegyüttes közelében áll. A Varsó belvárosának ez a része egyik helyszíne volt az utóbbi napokban zajló tüntetéseknek.

„Értetlenül állunk a rongálás ténye előtt, és nem tudunk logikus összefüggést fölfedezni az emlékmű és a ráfestett ábrák között”

– áll a nagykövetség közleményében.

Kovács Orsolya Zsuzsanna magyar nagykövet, Szabó József katonai attasé, valamint Mateusz Szpytma igazgatóhelyettes megkoszorúzza a helyreállított varsói magyar emlékművet
Fotó: MTI / Magyarország varsói nagykövetsége

Az emlékműről készült fényképeken látható egyes ábrák a jelenlegi tüntetések jelképére, a vörös villámra emlékeztetnek. Látható a Harcoló Lengyelország elnevezésű, eltorzított jelkép is. Ez a horgonyalakú szimbólum az eredeti formájában a második világháborús lengyel ellenállásra utal.

A megrongált varsói emlékmű
Fotó: Facebook

A magyar külképviselet köszönetét fejezte ki annak az önkéntesnek, aki megpróbálta eltávolítani a firkálást, valamint megköszönte a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) az emlékmű megtisztítását.

Koszorúk a helyreállított varsói magyar emlékműnél.
MTI / Magyarország varsói nagykövetsége

A rendbe hozott emlékművet Kovács Orsolya Zsuzsanna magyar nagykövet, Szabó József katonai attasé, valamit az IPN nevében Mateusz Szpytma igazgatóhelyettes koszorúzta meg.

A magyar hősök varsói emlékművét is meggyalázták az anarchisták

Szombaton is folytatódtak a vandál tüntetések Lengyelországban, a szigorított abortusztörvény ellen tiltakozók közül ismét sokan a rombolást választották. Miközben a balliberális média a templomokat védő keresztényekhez csatlakozó fociultrák pofonjairól ír számos cikket (igen, volt belőle néhány), addig az anarchista tombolást mélyen elhallgatja. Pedig vannak videók, hogy késekkel, baseball-ütőkkel, kalapácsokkal indultak demonstrálni a német elvtársaik segítségével megerősített antifák.

Ismét érkeztek képek feldúlt kegyhelyekről, és ezúttal egy magyar vonatkozású emlékművet is elcsúfítottak. Az 1944-es varsói lázadásban tevékenyen résztvevő magyar katonák emlékköve esett áldozatul a szélsőbaloldali vandalizmusnak, amiről fénykép is megjelent a közösségi média különböző felületein. (Egy aktivista később kommentjében jelezte, hogy saját kezűleg tisztította meg lehetőségeihez képest az emlékművet.)

Jól jegyezzük meg: a Momentumtól a DK-ig az összes baloldali párt és politikusaik, megmondóembereik, kommentelőik is hősként ünneplik a varsói tiltakozókat, utalás szintjén sem ítélve el (sőt!) a templomdúlásokat.

Holmi magyar katonák emléke ugyan mit is számítana nekik.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.