Így befolyásolja Soros az amerikai igazságszolgáltatást

A milliárdos Soros György az USA számos államában is több ezer dollárt juttatott a Demokrata jelölt ügyészek támogatására választás alkalmából.

Forrás: TŰZFALCSOPORT2019. 11. 14. 16:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A milliárdos Soros György az USA számos államában is több ezer dollárt juttatott a Demokrata jelölt ügyészek támogatására választás alkalmából. Az USA-ban a megyei elöljáró testületekben egyes tisztségviselőket, mint a sheriffet vagy a kerületi ügyészt a szavazók közvetlenül választják meg. Ez a pénz azon liberális erőfeszítések megvalósulásnak része, ami azt célozza meg, hogy alakítsák át az állam büntető-igazságszolgáltatásának rendszerét. A progresszív demokraták többször is megkíséreltek reformokat ennek átalakítására, ami elsősorban a bűncselekmények elkövetésének csökkentését célozta meg, számos egyéb célkitűzés mellett.

Soros kiadásait körülbelül három évvel ezelőtt kezdte meg az igazságszolgáltatási rendszer támogatására, amikor több mint egymillió dollárt fektetett a „Biztonság és igazságosság” elnevezésű csoportokba, amelyek anyagi támogatást nyújtottak két új kerületi ügyvéd megválasztásában Louisiana és Mississippi körzetében, és egy harmadik újraválasztására – Hinds County, Miss, DA, Robert Shuler Smith – akit azóta a Mississippi főügyész azzal vádolt meg, hogy nem megfelelő információt szolgáltatott az alpereseknek – már nincs a hivatalban.

Mississippi körzetbeli ügyvédje, aki Soros segítségben részesült, Scott Colom, nyolc hónapig képviselte az állam keleti részének négy megyei szakaszát. Colom egy interjúban elmondta, hogy új pozíciójában az erőszakos bűncselekmények elkövetésének csökkentésére összpontosított, miközben megpróbálta megakadályozni, hogy ne terheljék túl a helyi börtönöket az első alkalommal az alacsony szintű kábítószer-elkövetőkkel.

Más jelöltek is megtalálhatók azon személyek között, akit Soros György finanszírozott. Ilyen személy Buta Biberaj, aki a Demokraták színeiben indult. A rendelkezésre álló adatok szerint 260.000 USD kapott, a Justice and Public Safety PAC nevezetű szervezettől, mely szervezetet Soros György támogat. A milliárdos további anyagi juttatást nyújtott 1 millió dollár keretében Parisa Dehghani-Tafti-nak, aki Arlington County ügyvédje, valamint Steve Descana-nak is.

Az egyik Soros György által támogatott jelölt Larry Krasner, a kampánya során azzal viccelődött, hogy egy olyan karriert épített fel, ami teljes mértékben a választásra alkalmatlanná tette. Krasner 7 millió dollárt kapott Soros Györgytől. Hivatala elfoglalása után tucatnyi ügyésztől tisztította meg a körzeti ügyvédi irodát. A Krasner által felmondott személyek elsősorban az embergyilkossági osztályból, a kábítószer-végrehajtásból és a polgári vagyon elkobzásáért felelős egységekből származtak. Nem minősül egyedülállónak, hogy a Soros-győztesek hivataluk elfoglalása után tisztogatásba kezdtek a szakemberek körében.

De nem mondható minden befolyásolási kísérlet sikeresnek. 2018-ban a kaliforniai államban tartott ügyészi előválasztások kudarccal fejeződött be. Genevieve Jones-Wright, aki részt vett a Demokrácia Szövetség által szervezett panel-beszélgetésen, 1.5 millió dollárt kapott a milliárdostól, aki viszont elvesztette a választásokat.

Soros jelöltjei nemrégiben 5.000 dollár adományt küldtek az Albemarle County ügyvéd-jelöltnek, név szerint Jim Hingeleynek, akinek kampányának fókuszában az állt, hogy szabálysértési mértékű büntetéseket alkalmazzanak, a börtön túlzsúfoltság elkerülése érdekében. A Soros által támogatott jelöltek ideológiája megegyezik támogatójukéval: általánosságban véve ellenzik a halálbüntetést, és a marihuána birtoklásának üldözését, valamint törekesznek a bebörtönzések arányának csökkentésére, továbbá a túl szigorú büntetést a büntetőjog anomáliájának tartják. Bár a megcélzott pozíció nem tűri a pártosságot, az összes lényeges kérdésben a demokraták programját sulykolták, miközben magukat „progresszív reformistának” titulálják.

Soros már évek óta csendesen támogatja az ügyészek kerületi pozíció megszerzésére irányuló előválasztást, a büntető-igazságszolgáltatási rendszer átalakítására tett erőfeszítésének érdekében. 2017-ben egy találkozót szervezett a Demokrácia Szövetségnek, ami a baloldal egyik legnagyobb adományozói hálózatát foglalja magában.

Olyan államokban is támogatott jelölteket, mint Florida, Illinois, Mississippi, Louisiana, Texas. Ezek a szervezetek vagy a Soros által támogatott PAC-on keresztül jutottak pénzhez, vagy pedig közvetlenül Soros nyújtott számukra segítséget a Jog és Biztonság nevezetű csoportokon keresztül.

A Floridai Jog és Biztonság csoport megközelítőleg 1.4 millió dollárt kapott. A floridai jelölt kampányának egyik hangsúlyos eleme, hogy „meg kell szüntetni az elfogultságot. Az azonos bűncselekménnyel vádolt alperesek ugyanolyan bánásmódban részesüljenek, függetlenül a háttértől, vagy faji származásuktól”.

A milliárdos továbbá több mint 3 millió dollárt juttatott hét helyi ügyvédi-kerületi kampánynak 6 államban az elmúlt évek folyamán. A pénzéből afroamerikai és spanyol jelölteket támogatott ezekre a jelentős szereppel bíró helyi pozíciók betöltésére. Ezen személyek Sorossal hasonló gondolatokat osztanak, mint például a faji egyenlőtlenségek csökkentése a büntetések kiszabása során, valamint a kábítószer-elkövetők javítási programokra való irányítása a tárgyalás helyett.

Ez messze nem a legkézzelfoghatóbb progresszívnak nevezhető intézkedés, hogy támogassák a büntető igazságszolgáltatás reformorientált jelöltjeit, külső befolyás által.

A reformcsoportok évek óta igyekeznek kidolgozni egy olyan új büntetőpolitikát, melynek következtében sikerülne a bebörtönzési arányokat csökkenteni. A liberális adományozók már régóta adtak támogatásokat a különböző civil szervezeteknek, a Soros által támogatott Nyílt Társdalom Alapítvány például a drogpolitika és a büntetőigazságszolgáltatás reformjával foglalkozik, és más reformcsoportokat is támogatott, például a kaliforniai Biztonsági és Igazságügyi Szövetséget.

A Soros által finanszírozott Új-Mexikó PAC-tól származó 107 000 dollár segítette Raul Torreznek, a Demokrata Kerületi Ügyvédi Iroda elsődleges nyerésében 2:1 arányban Albuquerque Bernalillo megyében. Torrez republikánus ellenfele nem sokkal később kikerült az általános választásokról, hivatkozva a Soros által támogatott jelöltnek az általános választásokon való potenciálisan túlzott költségeire.

Noha Soros 2015-ben és 2016-ban komoly költségekkel támogatta a jelölteket, a következő években várhatóan fokozódni fog a helyi ügyészek kampányainak szélesebb körű elterjedése, a hosszabb távú tervezés és a jelöltek toborzása révén. Egy biztonsági és igazságügyi csoport már szerveződött Ohioban, az ottani kampányfinanszírozási jelentések szerint.

A Soros által támogatott jelöltek azt állítják, hogy soha nem találkoztak Sorossal – hasonlóan más kerületi ügyvédjelöltekhez, amelyeket ebben az évben a demokratikus milliárdos támogat. Azt mondták, hogy nincs semmi közük ahhoz, hogy több százezer dollár jön a kampányuk támogatására – írja a Tűzfalcsoport.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.