Jó lehet a tuberkolózis elleni vakcina a koronavírus ellen?

Az oltásnak általános immunstimuláló hatása is van, többféle fertőző betegség ellen is hatásos lehet.

Forrás: MTI2020. 08. 07. 15:38
null
Budapest, 2015. november 11. Egy egészségügyi dolgozó influenza elleni védõoltást ad be egy férfinak a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) háziorvosi rendelõjében, Budapesten 2015. november 11-én. MTI Fotó: Kallos Bea Fotó: Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BCG-oltás befolyásolhatja a Covid–19 tüneteit egy önkéntesekkel végzett új holland kutatás eredményei szerint. Az eredetileg a tuberkulózis ellen kifejlesztett BCG- (Bacille Calmette-Guérin) vakcinának hosszan tartó, általános immunstimuláló hatása is van, ezért többféle fertőző betegség, így az új koronavírus okozta Covid–19 ellen is hatásos lehet.

Mihai Netea, a hollandiai Nijmegenben lévő Radboud Egyetem belgyógyászprofesszora és kutatócsoportja a BCG más betegségek ellen is védő hatásait, az edzett immunrendszert vizsgálta a 300BCG elnevezésű projektben.

A tanulmány egészséges önkénteseket vizsgált, akik az elmúlt öt évben, tehát még a SARS-CoV-2 világjárvány előtt kaptak BCG-oltást, a kontrollcsoport nem volt beoltva.

Eredetileg az immunválaszok különbségeire voltak kíváncsiak, de a világjárvány kitörésével azt is elkezdték vizsgálni, hogy az új koronavírus okozta fertőzés tüneteire van-e hatása a vakcinának.

A két csoport összevetéséből az derült ki, hogy a koronavírus-járvány hollandiai első hulláma idején a beoltottaknak nem volt több tünetük, nem voltak gyakrabban és súlyosabban betegek, mint az oltatlanok. Az adatokat óvatosan, de pozitívnak értékelték a tudósok, 2020 márciusa és májusa között kevesebb volt a beteg és az extrém kimerültségről beszámoló a BCG-vakcinával immunizáltak csoportjában, mint a kontrollcsoportban.

A kutatók hangsúlyozták, hogy ezt várták is a BCG ismert hosszú távú hatásai miatt. Óvatosságra intettek azonban abban a kérdésben, hogy hasznos-e a vakcina a Covid–19 ellen, ezt a számos, folyamatban lévő kutatásnak kell meghatároznia Netea professzor szerint.

A tanulmányt a Cell Reports Medicine friss száma közölte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.