Keresztek százait távolították el a templomokról Kínában

Több mint ötszáz keresztet távolítottak el a kínai hatóságok templomokról a keleti Anhuj tartományban április óta – közölte kedden a Kathpress katolikus hírügynökség az UCANews ázsiai katolikus hírügynökség hongkongi tudósítójára hivatkozva.

Forrás: MTI2020. 06. 30. 19:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem érkezett tiltakozás a rombolás ellen sem a kormányhű Katolikus Hazafias Szövetség, sem pedig a kínai püspöki kar soraiból – mondta Paul Li protestáns pap az UCANews-nak nyilatkozva.

Egy római katolikus egyházközségi pap arról számolt be, hogy tájékoztatta Liu Hszin-hung püspököt temploma keresztjének tervezett lebontásáról.

– Azt mondta nekem, készítsek felvételeket bizonyítékként a lebontásról – mondta. A pap hozzátette, hogy a püspök világossá tette számára: nem szállhat szembe a hatóságokkal.

Liu Hszin-hung püspök a Katolikus Hazafias Szövetség tagja, amely a Vatikán által el nem ismert hivatalos egyházi szervezet a kommunista Kínában.

A feszületek lebontása 2018 októberében kezdődött. Azóta az Anhujjal szomszédos Csöcsiang, Honan, Hopej és Kujcsou tartományokban keresztek ezreit semmisítették meg a várostervezési törvények állítólagos megszegésére hivatkozva. Csöcsiangban a bontási munkálatokat Hszia Pao-lung akkori kommunista párttitkár vezette, akit 2020 februárjában Hszi Csin-ping elnök a kínai kormány Hongkongért és Makaóért felelős hivatala vezetőjévé nevezett ki.

Becslések szerint az 1,3 milliárd lakosú Kínában 13 millió keresztény él. Hivatalos adatok viszont mindössze hatmillióra teszik a számukat. Csaknem száz egyházmegyével, ugyanakkor országosan működő egyházi szervezettel rendelkeznek. A kínai katolicizmus sajátossága, hogy két csoportra oszlanak a hívek: a kormányhű és államilag szentesített Katolikus Hazafias Szövetség mellett – amely nem tarthat fenn kapcsolatot a Vatikánnal – egy titkos egyház is működik egyfajta földalatti mozgalomként, amely elismeri a pápa fennhatóságát.

Míg a hazafias katolikusok tevékenységét 1957, illetve a kínai kulturális forradalom (1966–1976) vége óta ismét engedélyezték, addig a földalatti egyház működését állami szankciókkal igyekeznek nehezíteni. A papokat és püspököket gyakran őrizetbe veszik vagy kihallgatják, és templomok építésére sem kaphatnak engedélyt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.