Kim Dzsong Un nukleáris fegyverekkel válaszolt Joe Bidennek

„Orgyilkos” és „veszett kutya” – mélyről indul az észak-koreai és amerikai vezető viszonya.

2021. 01. 09. 12:22
KIM Dzsong Un
Phenjan, 2021. január 6. A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt elsõ titkára (k) beszél pártja kongresszusának megnyitóján Phenjanban 2021. január 5-én. Az észak-koreai vezetõ beszédében elmondta, hogy szinte egyik szektorban sem teljesültek az elõzõ ötéves gazdasági terv célkitûzései. MTI/AP/KCNA via KNS Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokat – függetlenül attól, hogy ki az amerikai elnök – továbbra is legfőbb ellenségüknek tartják és nem reménykednek abban, hogy a demokrata Joe Biden elnöksége alatt javulnak a két ország kapcsolatai – jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a munkapárt mai ülésén.

– Nem számít, ki van hatalmon az Egyesült Államokban, az Észak-Korea-ellenes politika valódi jellege és valódi szelleme soha nem fog megváltozni. Külpolitikai tevékenységünknek arra kell összpontosítania, hogy ellenőrizze és leigázza az Egyesült Államokat, ősellenségünket és forradalmunk legnagyobb akadályát

– jelentette ki nem sokkal az előtt, hogy Donald Trump leköszönő amerikai elnök helyét hamarosan átveszi Biden.

Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (k) beszél pártja kongresszusának megnyitóján Phenjanban
Fotó: MTI/AP/KCNA via KNS

A pártkongresszuson ígéretet tett arra, hogy bővíteni fogja az ország nukleáris arzenálját. Burkolt fenyegetésként részletesen elmondta, hogy számos csúcstechnológiájú fegyvert fejlesztenek, valamint beszámolt arról is, hogy a már megkezdett projektek jelenleg hogyan állnak. Az észak-koreai állami hírügynökség közleménye szerint az atomrakétákat kisebbé és könnyebbé teszik, szárazföldön használatos és tengeralattjárók által indított ballisztikus rakétákat is építenek, továbbá egy atom-tengeralattjáró tervrajzai hamarosan elkészülnek, továbbá a 2017-ben megkezdett nukleáris robbanófejek építését is folytatják.

Az észak-koreai vezető azonban hozzátette, hogy elsőként nem vetnének be nukleáris fegyvert a nyugati nagyhatalom ellen. Nem zárják ki a diplomáciai lépéseket sem külpolitikájukból, hajlandók leülni tárgyalni Washingtonnal. Szakértők szerint Kim Dzsong Un célja, hogy máris nyomás alá helyezze az új amerikai vezetést, számos elemző úgy véli, Biden nagy kihívás elé néz.

A demokrata politikus korábban „orgyilkosnak” nevezte az észak-koreai vezetőt, Kim Dzsong Un pedig olyan „veszett kutyának” hívta a leendő amerikai elnököt, akit „bottal kell agyonütni”.

Biden továbbá arra is utalt még tavaly októberben, hogy csak akkor hajlandó tárgyalni a távol-keleti ország politikai vezetésével, ha Phenjan beleegyezik nukleáris arzenáljának leszerelésébe. Habár Kim Dzsong Un és Donald Trump korábbi tárgyalásai során kevés előrelépés történt, jelentősen javított a két ország kapcsolatain, hogy a két vezető személyesen is találkozott egymással három alkalommal – először 2018-ban Szingapúrban. A két politikus között meglehetősen baráti viszony alakult ki, számos személyes hangvételű levelet küldtek egymásnak az elmúlt években.

Szinte baráti levelezést folytattak

A két ország diplomáciai tárgyalásai azonban idővel megfeneklettek. Kim Dzsong Un alighanem kivárta, mit hoznak a tavaly novemberi amerikai választások. Addig úgy gondolta, nem provokálja Washingtont a nukleáris vagy nagy hatótávolságú rakétakísérletek folytatásával.

Ennek szellemében a tavalyi októberi katonai parádét is viszonylag visszafogottan ünnepelték. Felvonultatták ugyan a modern haditechnikai eszközöket, de a vezető nem fenyegetőzött, sőt felépülést kívánt a járvány sújtotta világnak.

A héten már korábban is összeültek a Koreai Munkapárt politikusai abból a célból, hogy elfogadják az új ötéves tervet. Kim Dzsong Un nyitóbeszédében a korábbi ötéves terv eredményeiről beszélt, elmondta, hogy az abban foglalt célkitűzések nem teljesültek, nevezetesen az ország energiaellátása nem javult, valamint az ipari és a mezőgazdasági termelés növelését sem sikerült teljesíteni.

A Koreai Munkapárt kongresszusának megnyitó ünnepségéről Phenjanban
Fotó: MTI/EPA/KCNA

– Bár az előző ötéves tervnek már tavaly teljesülnie kellett volna, az eredmények iszonyatosan elmaradtak a célkitűzésektől csaknem minden ágazatban

– jelentette ki. Hozzátette, hogy meg kell erősíteni az ország önellátó képességeit, szerinte ezzel könnyebben leküzdhetők lennének a fejlődést akadályozó külső és belső kihívások. Észak-Korea hivatalosan nem ismeri el, hogy az országban megjelent volna a koronavírus, ám szakértők ennek hitelességét megkérdőjelezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.