Kínai kémek veszélyére figyelmeztetett az FBI

Tízóránként nyit Kínával kapcsolatos kémelhárítási ügyet az FBI – egyebek mellett erről is beszélt a szövetségi nyomozóiroda igazgatója, Christopher Wray. A titkosszolgálatok kulisszatitkait felfedő beszédében az igazgató az amerikai polgárokat ért támadásokat hangsúlyozta.

Buzna Viktor
2020. 07. 09. 10:36
WRAY, Christopher;
Christopher Wray szerint Peking a fő fenyegetés Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akinek kétsége lett volna afelől, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti konfliktus árnyékában vérre menő titkosszolgálati hajsza zajlik, hallgassa végig az amerikai szövetségi nyomozóiroda, az FBI vezetőjének minapi beszédét. Christopher Wray a washingtoni Hudson Intézetben tartott előadást a szervezet Kínával kapcsolatos tevékenységéről, s rögtön előadásának elején kijelentette: az Egyesült Államoknak már Peking jelenti a legnagyobb veszélyt. Ezzel tovább bővült azoknak az amerikai titkosszolgálatoknak, fegyveres erőknek a köre, melyek nyilvánosan is a XXI. század főellenségének kiáltják ki Kínát. A mostani külügyminiszter, Mike Pompeo 2018-ban még a CIA vezetőjeként beszélt erről, tavaly pedig a Magyar Nemzet is megírta, hogy a Pentagon már Oroszországnál is nagyobb fenyegetést lát a kelet-ázsiai államban. Szintén 2019-ben az amerikai katonai hírszerzés figyelmeztetett átfogó tanulmányban Peking haditechnikai fejlesztéseire, de még az Egyesült Államok kábítószer-ellenes ügynöksége, a DEA is évek óta hangsúlyozza, hogy a szintetikus drogok egyik fő forrása Kína.

Nem először csatlakozott ehhez az izgalmas listához az FBI, ilyen részletekig azonban – ahogyan azt egyébként beszédében Wray is megjegyzi – eddig nem számolt be amerikai tisztviselő a Kínával vívott konspiratív háborúról. Az igazgató elmondása szerint Peking tevékenysége elsősorban az Egyesült Államok gazdaságát akarja aláásni, ugyanakkor vannak az amerikai embereket közvetlenül is fenyegető lépései. – Ha ön egy amerikai felnőtt állampolgár, akkor nagy az esélye annak, hogy kínai hekkerek már hozzájutottak személyes adataihoz – fogalmazott Wray. Az igazgató a hitelminősítő Equifax ellen elkövetett 2017-es kibertámadásra is kitért. Ennek során az FBI szerint kínai hekkerek közel 150 millió amerikai adatait szerezték meg.

Christopher Wray szerint Peking a fő fenyegetés
Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Wray többször beszélt Peking több mint tízéves ösztöndíjprogramjáról, az úgynevezett Ezer tehetség tervről. A fia­tal kutatók támogatását szolgáló állami projekt az FBI igazgatója szerint Peking leplezett toborzóprogramja, amelyen keresztül értékes információval rendelkező tudósokat környékeztek meg. Wray a beszámolója során több esetet is említett, amikor a kínai hírszerzéssel összejátszó kutatókat lepleztek le. – Átlagosan minden tizedik órában nyitunk egy Kínával kapcsolatos elhárítási ügyet – fogalmazott a szervezet igazgatója. Wray kitért arra is, hogy kínai hírszerzők online fórumokon keresnek meg potenciális informátorokat, akiket konzultáció címszó alatt bíznak meg adatgyűjtéssel. Az FBI vezetője szerint ezt a toborzói munkát támogatják kibertámadásokkal Kínából, ezek során személyes adatokat, közöttük egészségügyi információkat szereznek be a hekkerek.

Peking célja ezzel a technológiai elsőbbség megszerzése az Egyesült Államokkal szemben. Ahogyan Wray fogalmazott: Kína az Egyesült Államokból lopja el az ehhez szükséges adatokat, majd az amerikai cégekkel szembeni versenyben használja fel, ezzel gyakorlatilag duplán okoz kárt az országnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.