Kínai kémhálózat nyomában

Házkutatást tartott egy ellenzéki képviselőnél az ausztrál rendőrség, az eddig megjelent információk szerint a hatóságok egy Peking érdekeit szolgáló hálózat után nyomoznak. A titokzatos ügy mögött Peking Kína-ellenes hisztériát lát.

Buzna Viktor
2020. 06. 30. 6:44
null
Túl barátságos? Shaoquett Moselmane (középen) Sanghajban is vendégeskedett Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikor Joseph McCarthy szenátor az 1950-es évek elején elkezdte boszorkányüldözését az Egyesült Államokban, az ausztrál kormány már jogszabállyal akarta betiltani a Kommunista Pártot. Hosszas viták, tüntetések után a törvénytervezet végül egy referendumon elbukott, a szélsőbaloldaliság vádja azonban gyilkos politikai stigma maradt. Az 1954-es választáson például azért szenvedett történelmi vereséget a balközép ausztrál Munkáspárt, mert kiszivárgott titkosszolgálati dokumentumok szerint a miniszterelnök-jelölt stábjába szovjet ügynökök épültek be. Hiába tagadta a vádakat a baloldali listavezető, H. V. Evatt, az összeesküvés-elméletekre épített kampányt elvesztette, és nem sokkal a liberális-konzervatív Robert Menzies győzelmét követően kettészakadt a Munkáspárt.

Az ausztrál baloldal látszólag megtanulta a leckét, azzal a különbséggel, hogy már nem Moszkva, hanem Peking miatt kell aggódniuk. A múlt hét végén jelent meg a hír, hogy a Munkáspárt felfüggesztette a libanoni származású Shaoquett Moselmane tagságát, miután felmerült a gyanú, hogy az ausztrál hatóságok kínai kapcsolatai miatt indítottak ellene nyomozást. Az új-dél-walesi Törvényhozó Tanácsban mandátumot szerzett Moselmane lakását, irodáját és autóját is rendőrök szállták meg, az ellenzéki képviselő ezért bejelentette: amíg a nyomozás zajlik, távol marad a politikától.

Túl barátságos? Shaoquett Moselmane (középen) Sanghajban is vendégeskedett
Fotó: Facebook

Az ügy részletei egyelőre nem ismertek. Moselmane szerint a hatóságok nem őt gyanúsítják, hétfői nyilatkozatából azonban annyi kiderült, hogy Kína befolyásával kapcsolatban indult nyomozás. A Scott Morrison által vezetett ausztrál kormány 2018-as hatalomra kerülése óta gyanakvóan viszonyul Pekinghez. Abban az évben elfogadták a nemzetbiztonsági törvénycsomagot, amit ausztrál jogtudósok is erőszakos jogszabálynak értékeltek, mivel a kormány egyes esetekben vizsgálat vagy bizonyíték nélkül is erélyesen felléphet a kívülről érkező befolyásolási kísérletekkel szemben. Ilyen eset volt a kínai állami finanszírozásban részesült, több országban problémás Konfuciusz Intézetek ügye, amelyeknek tevékenységét 2019-ben több ausztrál egyetemen is vizsgálni kezdték.

Mivel a jogszabály kimondottan Peking ellen szólt, a kínai sajtó azóta is az „új ausztrál mccarthizmusról” ír. A Global Times a Moselmane ügyében indult nyomozással kapcsolatban azt írta, a képviselő elleni vizsgálattal szintet lépett az Ausztráliában tomboló Kína-ellenes hisztéria. Emlékeztetnek arra, hogy Moselmane politikai lejáratása nem a rendőrségi razziával kezdődött. A képviselő többször nyilatkozott pozitívan a pekingi kormányról, legutóbb a koronavírus-járvánnyal szembeni gyors fellépésüket méltatta. Szavai miatt azonban sok támadás érte, végül a új-dél-walesi törvényhozásban betöltött alelnöki pozícióról is le kellett mondania.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.