Könnygázzal oszlatták a tüntetőket Párizsban

Londonban, Rómában és Athénban is demonstráltak a koronavírus miatti korlátozó intézkedések ellen.

Magyar Nemzet
2021. 07. 24. 18:53
null
Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kontinensszerte tüntetések voltak szombaton a koronavírus miatt újonnan bevezetett korlátozó intézkedések, valamint a vakcinaigazolványok ellen. A legnagyobb horderejű megmozdulásra Párizsban került sor:

itt a demonstrálókat a rendőrök könnygázzal oszlatták, miután azok rendőrségi járműveket borítottak fel,

számolt be róla a Reuters. A hírügynökség tudósítása szerint a francia főváros több pontján is összegyűltek a tüntetők, akik közül többen a Vessünk véget a diktatúrának! feliratú transzparensekkel vonultak. A Trocadéro téren a Nemzeti Front volt alelnöke, Florian Filippo felhívására demonstrálnak. Egy másik tüntetés a Bastille téren kezdődött, majd a menet elindult a főváros utcáin. Még egy tiltakozó menet indult el az Invalidusok háza elől. Párizs mellett Marseille-ben és Toulouse-ban is korlátozásellenes tüntetéseket tartottak, mégpedig annak margóján, hogy az államvezetés kötelezővé tenné, hogy az éttermek, bárok és kulturális rendezvények csak Covid-igazolvánnyal legyenek látogathatók. Utóbbit a beoltottak, a fertőzésen átesettek vagy a negatív vírusteszttel rendelkezők kaphatják meg. A tüntetők egy része kifogásolta azt is, hogy Emmanuel Macron elnök mintegy két héttel ezelőtti bejelentése szerint

az egészségügyi és szociális dolgozóknak szeptember 15-ig kötelezően fel kell venniük az oltást.

A vitatott egészségügyi törvényt a hét végén fogadja el a szenátus, annak intézkedéseit rendelet formájában azonban már kihirdették. Ez volt egyébként a második hétvége, hogy Franciaországban tüntettek a szabadságjogok állítólagos korlátozása miatt: a Euronews csatorna például több tízezerre teszi a szombaton Párizsban utcára vonulók számát. A tüntetésről résztvevői videók is terjednek az interneten.

Ugyancsak szombaton Londonban is ezrek vonultak a belvárosba, hogy a korlátozások miatti ellenérzésüknek adjanak hangot. Itt a demonstráció a híradások szerint atrocitások nélkül zajlott. A kritikusok amiatt tüntettek, hogy Boris Johnson a héten a franciákéhoz hasonló bejelentést tett: eszerint szeptembertől a táncos szórakozóhelyek és tömegrendezvények csak a beoltottak, a fertőzésen átesettek vagy a negatív teszttel rendelkezők számára lesznek elérhetők. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint eddig a 18 és 30 év közötti brit fiatalok csupán harmincöt százaléka vette fel az első adag vakcinát. A bejelentést a konzervatív miniszterelnök épp aznap tette meg, amikor az éjszakai bárok tizenhat hónapnyi bezártság után újranyitottak, emlékeztet a BBC.

Tüntetés Torinóban a zöld igazolvány ellen Fotó: Getty Images

Olaszországban szintén tüntettek az úgynevezett zöld igazolványok rendszere ellen: augusztus hatodikától ugyanis itt szintén csak a dokumentum birtokában látogathatók majd többek között a vendéglátóhelyek belső részei, a bárok, a konditermek, a múzeumok és a sportrendezvények.

A kültereken és teraszokon a továbbiakban sem kell az igazolvány.

Torinóban már csütörtök este körülbelül háromezer fős tömeg gyűlt össze a szigorítás miatt. Szombaton az országban több mint ötezer új fertőzöttet regisztráltak – hasonlóképp magas számra május óta nem volt példa. Mario Draghi miniszterelnök és kormánya arról is határozott, hogy augusztus 6-tól a különböző járványügyi adatok alapján sárga, narancs, illetve vörös zónákra osztják fel az olasz régiókat. A színekhez különböző mértékű korlátozások társulnak, így fékezve meg a vírus gyors terjedését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.