Konzuli feladatokért felel majd hazánk szíriai diplomatája

A jövő évtől lesz Magyarországnak egy ügyvivő diplomatája, aki éves szinten néhányszor Szíriába utazik a humanitárius támogatások nyomon követésére és más konzuli feladatok ellátására.

2019. 09. 12. 6:10
null
Sorra nyitnak újra az arab államok követségei Fotó: MTI/EPA/Juszef Badaui
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jövő évtől lesz Magyarországnak egy ügyvivő diplomatája, aki éves szinten néhányszor rövidebb időszakra Szíriába utazik a humanitárius támogatások nyomon követésére és más konzuli feladatok ellátására, erősítette meg a Magyar Nemzet kérdésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Financial Times tegnapi értesülését. A brit gazdasági lap brüsszeli és bejrúti forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a magyar kormány a diplomáciai kapcsolatok felminősítésére készül Damaszkusszal, ezzel magára haragítva több befolyásos európai uniós tagállamot, amelyek továbbra is tartanák a távolságot Bassár el-Aszad szíriai elnöktől.

A külügyminisztérium a diplomáciai döntést a Magyar Nemzetnek azzal indokolta: Magyarország a közel-keleti keresztényeknek nyújtott támogatások részeként több szíriai közösséget segít, emellett számos szíriai diák tanul Magyarországon ösztöndíj keretében – a feladatra kijelölt diplomatának az ehhez hasonló kapcsolatok felügyelete lesz a feladata. A külügyi tárca hozzátette: ez több uniós tagállam gyakorlatával egybevág.

Sorra nyitnak újra az arab államok követségei
Fotó: MTI/EPA/Juszef Badaui

Bassár el-Aszad a szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta „számkivetettként” van számontartva a diplomáciában: a nemzetközi közösség szankciókkal és a hivatalos kapcsolatok megszakításával igyekezett izolálni a szí­riai elnököt, bízva a minél gyorsabb bukásában.

Aszad azonban – elsősorban az orosz és iráni segítségnek köszönhetően – nem roppant össze, sőt a szí­riai kormányerők mára szinte az egész ország felett visszaszerezték az irányítást. Ez egyre több államot késztetett a diplomáciai kapcsolatok helyreállítására az év elején. Az Európai Unióból Csehország volt az egyetlen, amely nem vonta vissza diplomatáját a közel egy évtizedes polgárháború alatt, Románia szíriai nagykövete pedig a libanoni fővárosból látta el feladatát az elmúlt években. Bulgária szintén delegált egy ügyvivő diplomatát az országba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.