Közeledne az EU-hoz Boris Johnson?

Visszavonulót fújhat Boris Johnson, és Nagy-Britannia végül akár megállapodás útján is kiléphet az EU-ból október végén. Legalábbis erről beszélnek londoni források. A brexit fejleményeiről Brüsszelben megkérdeztük a Brexit Párt politikusát, Benyamin Habibot is. A Farage-csoporthoz tartozó európai parlamenti képviselő szerint addig nem érdemes a brexit bekövetkeztében reménykedni, amíg a szigetországban előre hozott választást nem tartanak. — Ezt pedig Brüsszelben is pontosan tudják — tette hozzá lapunknak nyilatkozva.

2019. 09. 12. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb londoni hírek szerint Boris Johnson hajlandó lenne az utolsó pillanatban alternatívát ajánlani az ír tartalékmegoldásra, így a brit–uniós kilépési alku két héttel a brexit előtt, az október közepén esedékes EU-csúcson módosulhat. Ezt a megoldást a tagállami kormány- és államfők is elfogadhatónak tartanák: elméletileg ők is a rendezett brit távozásban érdekeltek, s nem látják értelmét az újabb halasztásnak. Tegnap Johnson Európa-politikáért felelős tanácsadója Brüsszelben egyeztetett, és feltételezhetően egy olyan tervet ajánlott az uniós tárgyalópartnerek figyelmébe, amely szerint Észak-Írország a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekkel maradna az EU egységes belső piacán. A gyakorlatban tehát ezek az áruk szabadon mozognának az Ír-szigeten, legalábbis addig, amíg átfogó megoldás nem születik.

Boris Johnson számára a megállapodás kiharcolása az egyetlen menekülőút, ha október 31-én valóban ki akarja léptetni Nagy-Britanniát az unió­ból. Ismert, a londoni alsóház nemrég elfogadott egy törvényjavaslatot, amely a rendezetlen brexit elkerülése céljából újabb halasztásra kötelezi a kormányfőt. Mivel az előre hozott választások ötletét a parlament az elmúlt hetekben kétszer is leszavazta (a Johnson vezette, jelenleg kisebbségben kormányzó konzervatívoknak csak így lenne esélyük az említett jogszabály visszavonására), a szigetország „időben” csak alku útján léphet ki. A kilépéspárti miniszterelnök dolgát némileg megkönnyíti, hogy az ellene áskálódó londoni parlament öthetes kényszerpihenőn van, így csapatával ez alatt dolgozhat a megoldáson.

Brüsszelben megkérdeztük a Nigel Farage-féle Brexit Párt európai parlamenti listavezetőjét is a nagy-britanniai politikai fejleményekről. Benyamin Habib lapunk kérdésére elmondta: a brexit kizárólag az előre hozott választásokat követően valósulhatna meg, szerinte ugyanis az EU egyáltalán nem érdekelt abban, hogy a britek rendezetten távozzanak.

– Nem látom, hogyan léphetnénk ki október 31-én. A miniszterelnököt kötik a jogszabályok. Jelenleg abban reménykedem, hogy november elseje után legalább az előre hozott parlamenti választás dátumát sikerüljön kitűzni. Voksolás nélkül nincs brexit, ezt pedig Brüsszelben is pontosan tudják – hangoztatta Habib, aki megerősítette Nigel Farage azon tervét is, hogy a Brexit Párt a választások során egyes szavazókerületekben visszalépne a konzervatívok javára, így harcolva a londoni parlament kilépéspárti többségéért.

Maradáspárti tüntető a brit parlament előtt
Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

Habib elmondása szerint korábban maga is konzervatív szavazó volt, de kiábrándult a brexit kezelési módjából, ezért csatlakozott Farage-ékhoz. Mint mondta, a tory brexit-párti szövetség léte a kilépést követően persze mindenképp értelmét veszti majd. Arra a felvetésre, hogy demokratikusnak tartja-e a londoni parlament ülésszakának berekesztését, Habib úgy fogalmazott: mivel a testület három év alatt sem volt képes bármit is letenni az asztalra brexit ügyben, teljesen mellékes kérdés, hogy jelenleg ülésezik-e. – A parlament jelenlegi összetételében, finoman szólva is, belebukott a feladatba. Szerintem nincs különösebb jelentősége az öthetes szünetnek – tette hozzá, azt hangoztatva: a demokrácia elleni gyomros különben sem Boris Johnson miniszterelnök lelkén szárad, hanem a londoni ellenzékén, amely megszavaztatta a rendezetlen kilépést tiltó törvényt.

– A jogszabállyal ugyanis azt sugalljuk Brüsszelnek, hogy gyakorlatilag bármilyen alkut hajlandók vagyunk elfogadni – vélte.

Habib a Magyar Nemzetnek nyilatkozva arról is beszélt: londoni kilépéspárti politikusként egyelőre nincsen negatív tapasztalata a brüsszeli és strasbourgi munkával kapcsolatban, eddig „mindenki kedves” vele uniós berkekben. Szerinte ugyanakkor tény, hogy az európai parlamenti képviselői feladatai nem feltétlenül igénylik, hogy rengeteg időt töltsön az EP-ben. Az unió­ról amúgy is megvan a véleménye.

– Az EU-t frusztrálja a brit kilépés, a projekt elleni támadásként beszélnek a brexitről. Mondjon bárki bármit, ez nem egy demokratikus intézmény, kizárólag a saját maga által megálmodott demokráciafogalom keretein belül gondolkozik. Azt hiszem, ezt egy magyar újságírónak nem kell részletesen magyaráznom – hangoztatta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.