Letartóztatták a holland hívőket, akik újságírókra támadtak

Hollandia több temploma is fogadja a teljes gyülekezetét anélkül, hogy kötelezné a maszkviselést.

2021. 03. 29. 13:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztattak egy férfit Hollandiában, miután megütött és megrúgott egy újságírót, aki éppen egy protestáns templomnál készített riportot. A Mieraskerk elnevezésű templom, amely a Rotterdamhoz közeli Krimpen aan den Ijssel városában található, azzal a hírrel került a címlapokra, hogy nyilvános istentiszteleteket tart az ország járványügyi korlátozásai ellenére.

Jacco van Giessen, a megtámadott újságíró a Twitteren megosztott egy videót az incidensről, amelyhez hozzáfűzte:

„A fájdalom elmúlt, de még mindig sokk hatása alatt vagyok. Reggel, a munkám közben megtámadott egy templomba járó hívő Krimpenben.”

A 43 éves támadót az istentisztelet közben elvezették és letartóztatták.

Az eset nem egyedülálló:

az Amszterdamhoz közeli Urk város protestáns egyházközségének az egyik tagja megpróbált elütni egy újságírót, aki arról tudósított, hogy a gyülekezet az istentisztelet közben semmiféle járványvédelmi intézkedést nem tart be.

A 35 éves elkövetőt a rendőrség letartóztatta.

Az ötszáz férőhelyes, Sion nevű protestáns templomban múlt hét óta létszámkorlát nélkül gyűlnek össze a hívők, maszkot nem viselnek, és az előírt távolságot sem tartják meg.

A gyülekezet a nyitást a hívek spirituális szükségével magyarázta.

– Nem arról van szó, hogy nem hallgatnánk a kormányra. Engedelmesek szeretnénk lenni, miközben Isten tanításait is követjük – nyilatkozta Hessel Snoek egyházi presbiter. Bár a holland alkotmány szerint a kormány nem tilthatja be a vallási közösségek gyülekezését, a legtöbb egyházközség és gyülekezet a teljes zárlatnak megfelelően cselekszik, és legfeljebb harminc embert engednek be a szertartásokra, illetve istentiszteletekre.

Az újságírók elleni erőszakos megmozdulások egyöntetű felháborodást váltottak ki a holland politikusok körében.

– A független újságírásra szükség van egy demokratikus és alkotmányos állam működéséhez

– jelentette ki Ferd Grapperhaus holland igazságügyi miniszter.

– Hagyjuk, hogy az újságírók végezzék a munkájukat!

– értett egyet Lilianne Ploumen, a szociáldemokraták vezetője.

Mark Rutte miniszterelnök bírálta a vallási közösségek azon döntését, hogy a járvány ellenére megtartják a szertartásokat. Hollandiában a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése miatt a múlt héten április 20-ig meghosszabbították a kijárási korlátozásokat. A január óta tartó intézkedések – amelyekhez hozzátartozik az éjszakai kijárási tilalom és a legtöbb üzlet zárva tartása – rendszeresen heves tiltakozásokat váltanak ki a holland polgárokból, legutóbb vasárnap került sor tüntetésekre.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások elleni tüntetés résztvevői Amszterdamban 2021. március 28-án
Fotó: MTI/EPA/ANP/Jeroen Jumelet

Az országban vasárnap 7430 új megbetegedést és tizenöt halálesetet rögzítettek. A járványkitörés kezdete óta több mint 1,2 millióan fertőződtek meg, és közel 16 500-an haltak meg a betegségben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.