Letette Brüsszelben névjegyét Zelenszkij

Ukrajna tovább kíván haladni az euroatlanti integráció útján, az ország fontos célja a jövőbeli csatlakozás a NATO-hoz és az Európai Unióhoz – jelentette ki kedden az új ukrán elnök Brüsszelben.

Magyar Nemzet
2019. 06. 05. 12:54
UkrainianĘPresidentĘZelenskiy poses with EU Commission President Juncker in Brussels
Találkozó Jean-Claude Junckerral. A volt humorista most az oroszokra akar nyomást gyakorolni Fotó: Francois Lenoir Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna tovább kíván haladni az euroatlanti integráció útján, az ország fontos célja a jövőbeli csatlakozás a NATO-hoz és az Európai Unióhoz – jelentette ki kedden Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök Brüsszelben, ahová a beiktatását követő első hivatalos külföldi látogatására érkezett. Az államfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, illetve Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt, jelentette a távirati iroda.

Zelenszkij kijelentette, kész tárgyalást kezdeni Oroszországgal a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus lezárásáról. De ragaszkodik a korábbi vezetés céljához, ahhoz, hogy országa egy napon a NATO és az EU tagjává válhasson, ehhez pedig belső reformokra is szükség van. Kiemelte: az orosz agresszió az egyik legfőbb kihívás az euroatlanti térség biztonsága szempontjából.

Találkozó Jean-Claude Junckerral. A volt humorista most az oroszokra akar nyomást gyakorolni
Fotó: Reuters

Volodimir Zelenszkij emellett hangsúlyozta, hogy tiszteletben kívánja tartani az ukrán válság politikai rendezéséről szóló, 2015-ös minszki egyezmény előírásait. Facebook-oldalán az elnök ismételten felszólította Moszkvát, hogy segítsen véget vetni az évek óta tartó fegyveres konfliktusnak Ukrajnában. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy nem elég a sürgetés, az európai vezetőkkel együtt nyomást kell gyakorolni az „agresszorra”. Brüsszelben sokan kíváncsisággal, mások aggodalommal várták, hogy milyen külpolitikát szeretne folytatni a politikában kezdő, orosz anyanyelvű humorista-színész, aki az idei elnökválasztási kampány során viszonylag keveset beszélt szakpolitikai kérdésekről, jegyezte meg a távirati iroda.

Kijevben közben a parlament Zelenszkij két újabb előterjesztésének napirendre tűzését utasította el: eddig egyetlen indítványát sem volt hajlandó megtárgyalni. Az elnöki hivatal jelezte, kénytelenek egyelőre ezzel a parlamenttel együtt dolgozni. A polgárok pedig majd véleményt nyilvánítanak munkájukról a július 21-i, előre hozott választáson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.