Tovább nőtt a brazil árvizek áldozatainak száma + videó

Kedden folytatódott a mentés az árvizek sújtotta dél-brazíliai Rio Grande do Sul államban, ahol a jelentések szerint kilencvenre emelkedett a természeti katasztrófa áldozatainak száma, és a túlélők kétségbeesetten kutatnak élelmiszerek és alapvető szükségleti cikkek után.

Forrás: MTI2024. 05. 08. 6:41
Árvízből menekülnek emberek a Brazília déli részén elterülő Rio Grande do Sul államban fekvő Sao Sebastiao do Caiban 2024. május 3-án
Árvízből menekülnek emberek a Brazília déli részén elterülő Rio Grande do Sul államban fekvő Sao Sebastiao do Caiban 2024. május 3-án (Fotó: MTI/AP/Carlos Macedo)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állam székhelyétől, Porto Alegrétől 17 kilométerre fekvő Eldorado do Sul peremén sokan az út mentén alszanak és éheznek. Egész családok hagyják el gyalog az otthonukat.

Sokan várnak továbbra is arra, hogy csónakkal vagy helikopterrel kimenekítsék őket a házaikból.

Az állam polgári védelmi ügynöksége szerint a halálos áldozatok száma elérte a kilencvenet, további négy halálesetet vizsgálnak. Százharmincegy ember sorsa ismeretlen, 155 ezren maradtak fedél nélkül.

A múlt héten kezdődött heves esőzések miatt megáradt folyók egész városokat árasztottak el, utakat és hidakat romboltak le.

A Guaíba folyó mentén épült, 1,3 millió lakosú Porto Alegrében a belváros utcái víz alatt vannak. A városban üresek az üzletek, bezártak az üzemanyagtöltő állomások, az ásványvíz vásárlását korlátozzák. A város teherautókon szállít vizet a kórházakba és a menedékhelyekre.

A brazil polgári védelem adatai szerint az árvíz miatt a víz- és áramszolgáltatásban fennakadások tapasztalhatók, amelyek több mint 1,4 millió embert érintenek.

Porto Alegre elárasztott negyedeiben az áramszolgáltató biztonsági okokból mintegy félmillió ember otthonában kapcsolta ki az áramot. Az ONS nemzeti áramszolgáltató közölte, hogy öt vízerőművet és távvezetékeket kellett leállítani az erős esőzések miatt.

Brazil repülőtér is víz alá került a repülőgépekkel együtt. A Porto Alegre-i repülőtér személyzetének hajókat kell használnia az elsüllyedt repülőgépek és könnyű hajók ellenőrzéséhez. A légikikötő legalább egy hónapra zárva marad.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök szövetségi segítséget ígért az államnak a valaha tapasztalt legsúlyosabb éghajlati katasztrófájában.

 

Borítókép: Árvízből menekülnek emberek a Brazília déli részén elterülő Rio Grande do Sul államban fekvő Sao Sebastiao do Caiban 2024. május 3-án (Fotó: MTI/AP/Carlos Macedo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.