Litvánia meghosszabbította a járvány miatt bevezetett karantént

Litvánia további két héttel, május 11-ig meghosszabbította szerdán az új koronavírus járványa miatt elrendelt karantént, egyúttal viszont lazított egyes előírásokon.

Forrás: MTI2020. 04. 22. 21:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány szerdán engedélyezte négylépcsős terve második fázisának végrehajtását – közölte a vilniusi kormányfői hivatal. Csütörtöktől újranyithatnak a kiskereskedések, a jövő héten pedig életbe lépnek a kulturális-, szabadidős- és sportlétesítményekre vonatkozó enyhítések.

A kormányzat szerint a második szakaszban újranyithatnak a múzeumok, a könyvtárak és az utcai kávézók, de a szépségszalonok és fodrászüzletek is fogadhatnak már vendégeket. Emellett a sportpályákat is újranyitják, de csak olyan sportágak számára, amelyek nem igényelnek közvetlen testi kontaktust, mint például a golf vagy a tenisz. Az állatkertek és botanikus kertek is fogadhatnak látogatókat.

A távolságtartási szabályok azonban továbbra is érvényesek, köztereken két embernél többen nem gyülekezhetnek. Kivételt ez alól csak a családok képeznek. Az egyes létesítményeknek emellett biztosítaniuk kell, hogy egy személy számára legalább 10 négyzetméter terület álljon rendelkezésre, s egyszerre csak egy vevőt szolgálhatnak ki.

A 2,8 millió lakosú Litvániában mostanáig 1370 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 38-an hunytak el a Covid-19 betegségben.

A vilniusi kormány márciusban egészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett, amelyet egyszer már meghosszabbított április 27-ig. A közterületen kötelező a szájmaszkviselés, amit most feloldottak a vendéglátási egységekben. A múlt hét végén az enyhítések első fázisában kinyithattak – igaz szigorú feltételek mellett – egyes, nem élelmiszereket árusító üzletek és a háztartási, illetve a javítási szolgáltatásokat nyújtó boltok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.