Már a fekete bűnözők kivégzése is rasszizmus

Jogvédők szerint a fehér emberek gyilkosait nagyobb valószínűséggel ítélik halálra.

Mártonffy Attila
2020. 09. 25. 18:18
Death Chamber at Southern Ohio Correctional Facility
Kivégzési helyiség az Egyesült Államokban. Fotó: Mike Simons Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Indiana állambeli Terre Haute börtönben csütörtökön méreginjekcióval kivégeztek egy 2000-ben elkövetett gyilkosság miatt halálra ítélt fekete bűnözőt, Christopher Vialvát. Ő volt az első színes bőrű – egyébként a hatodik –, akin végrehajtották az ítéletet azóta, hogy tizenhét évi szüneteltetés után tavaly júliusban újrakezdték az Egyesült Államok szövetségi börtöneinek halálsorain várakozó elítéltek kivégzését. Vialva tizenkilenc éves volt, amikor 1999-ben bűntársaival a texasi Killeenben megölt egy fiatal, fehér lelkész házaspárt – Todd és Stacie Bagleyt – a Fort Hood katonai támaszpont területén. A szintén halálra ítélt bűntársának, az ugyancsak színes bőrű Brandon Bernardnak továbbra is várakoznia kell a kivégzésére.

Christopher Vialva
Fotó: Youtube

Vialva kivégzése, az elítélt bőrszíne miatt, máris hullámokat vetett az igazságszolgáltatást faji megkülönböztetéssel vádoló civil jogvédő szervezetek között, amit még árnyalnak az immár hónapok óta folyó antirasszista tüntetések és vandál cselekedetek. A washingtoni Halálbüntetési Információs Központ (DPIC) nevű nonprofit szervezet szerint

a szövetségi halálsorokon várakozó 56 elítélt 46 százaléka fekete, míg csak 39 százalékuk fehér. Mindeközben az Egyesült Államok népességének csupán 13 százalékát teszik ki a feketék.

A DPIC rámutatott, hogy a friss jelentésből leszűrhető következtetés egyértelmű: régóta jelen van a rasszizmus az amerikai büntetéskiszabási rendszerben a halálos ítéletek esetében. A jelentés szerint továbbá a fehér emberek gyilkosait nagyobb valószínűséggel ítélik halálra, mint a feketékét. A fekete esküdtek is alulreprezentáltak az ítélethozatalban. Vialva 2000-es tárgyalásán például a tizenkét esküdtből csupán egy volt fekete.

A bírósági jegyzőkönyv szerint Viala és bűntársai kirabolható személyeket kerestek, amikor meglátták a Bagley házaspárt, amint kártyával fizetnek egy üzletben. Összeismerkedtek, s a későbbi áldozat felkínálta újsütetű ismerőseinek, hogy elviszi őket a kocsijával egy darabon. Vialva a hátsó ülésen pisztolyt rántott, s arra kényszerítette Toddot és Stacie-t, hogy másszanak be a csomagtartóba. Vialva megtudta a PIN-kódot, majd egy pénzkiadó automatához ment, ahonnét még száz dollárt sem tudott kivenni, mert nem volt több a házaspár számláján. A pénzen gyorséttermi ételt és cigarettát vett. Bagley-ék több órát töltöttek a csomagtartóban, közben keresztényi magatartásra kérték elrablóikat. Vialva leparkolta az autót a Fort Hood-i támaszpont egy elhagyatott részén, s mindkét foglyot fejbe lőtte. Todd azonnal meghalt, Stacie elájult. Bernard, a bűntárs ezt követően felgyújtotta a kocsit. Később a boncolás kiderítette, hogy Stacie füstmérgezésben halt meg.

Egy, a halála napján az ügyvédje által közzétett videófelvétel szerint Vialva sajnálatát fejezte ki azért, amit tett, s kijelentette, hogy korábbi énjéhez képest már megváltozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.