Még megfordítható a választások eredménye Amerikában?

Az amerikai törvényhozás egyik megválasztott tagja meg van győződve arról, hogy az alelnöknek egyoldalú hatalmat kellene adni az elnökválasztás kimenetelének eldöntéséhez. Alig több mint nyolc hét telt el az elnökválasztás óta, Donald Trump elnök és pártszövetségesei a Joe Biden győzelmét megkérdőjelező perek sokaságával árasztották el a bíróságokat, ám mindegyiket elvesztette. A Politico hírportál most előásta a legfurcsább, még folyamatban lévő esetet.

Mártonffy Attila
2020. 12. 31. 6:05
Vice President Mike R. Pence points to delegates at the Republican National Convention in Charlotte
Vice President Mike R. Pence points to delegates at the Republican National Convention in Charlotte, North Carolina, U.S., August 24, 2020. David T. Foster/Pool via REUTERS - RC2KKI941YAV Fotó: POOL New
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mike Pence amerikai alelnök lesz a felelős annak a közös demokrata–republikánus ülésnek a levezényléséért, amelyen megszámlálják a Donald Trump jelenleg hivatalban lévő republikánus elnökre és Joe Biden megválasztott demokrata elnökre leadott elektori szavazatokat. Az elektorok már leadták voksukat, ezekből 306 Bidenre, 232 pedig Trumpra jutott. A jelöltnek legalább 270 elektori szavazatot kell összegyűjtenie, hogy elnök lehessen.

Louie Gohmert texasi republikánus képviselő és Trump legyőzött arizonai elektorai viszont arra akarják kényszeríteni Mike Pence alelnököt, hogy nyilvánosan álljon ki Trump választási veresége megfordítására irányuló erőfeszítése mellett.

Gohmert és a vesztes elektorok hétfőn keresetet nyújtottak be Pence ellen egy szövetségi bíróságon, amelyben azt a régi követelést terjesztették elő, hogy helyezzék hatályon kívül az elektori szavazatok számlálására vonatkozó kongresszusi törvényt.

Az eljárás őrültségnek tűnik, hiszen egy konzervatív képviselő akarja beperelni saját pártja szintén konzervatív alelnökét, ám a helyzet bonyolultabb annál, mint ahogy első pillantásra látszik. A kongresszusnak ugyanis január 6-án hivatalosan is igazolnia kell Joe Biden megválasztott elnök győzelmét, elismerve az elektori kollégium döntését. Mike Pence, alkotmányos felhatalmazásánál fogva, felügyeli a folyamatot a szenátusban, noha szerepe nagyrészt ceremoniális. Az alkotmány szövege azonban egyértelmű:

a szenátus elnökének mindkét ház képviselőinek a jelenlétében ki kell bontania az igazoló cédulákat, s a szavazatokat meg kell számolni.

A kereset azzal érvel, hogy az elektori szavazatok számlálásáról szóló 1887-es törvény alkotmányellenes, mert ütközik az alkotmány tizenkettedik módosításával, amely részletezi az elnök és az alelnök megválasztásának eljárásrendjét. Gohmert azt állítja, hogy a másfél százados törvény megakadályozza az egyesített ülést elnöklő Pence-t abban, hogy önhatalmúlag döntse el, mely elektori szavazatokat vegyék figyelembe és melyiket ne.

A törvény eddig nem sok vizet zavart, de Gohmert és republikánus támogatói abban reménykednek, hogy az alelnök figyelmen kívül hagyhatja Biden elektorait, s Trump vesztes elektorai szavazatának a számlását rendeli el.

Egyesek szerint Mike Pence-nek kellene eldöntenie, ki nyerte az amerikai elnökválasztást Fotó: Chris Carlson/REUTERS

Noha Bident hozták ki győztesnek az olyan csatatér államokban, mint Arizona, Pennsylvania és Michigan, azok a republikánusok, akik Trump állami szintű győzelme esetén az ő elektorai lettek volna, megpróbálták újból leadni szavazatukat a hivatalban lévő elnökre az újraválasztás reményében. A Gohmerthez csatlakozó tizenegy arizonai elektor abban reménykedik, hogy Pence és párttársaik a leadott nem hivatalos szavazataikat egyenrangúként kezelik azokkal, amelyek érvényességét igazolták a Trump által elvesztett államokban.

Mindazonáltal a keresetet nagy valószínűséggel visszautasítja a bíróság, a perkísérlet döntésre kényszeríti Pence-t: vagy vitatja a beadvány jogosságát, amivel kivívja Trump és párttársai haragját, vagy támogatja és ezzel világossá teszi, hogy szándékában áll megváltoztatni egy olyan választás eredményét, amelyben semmiféle beavatkozás és csalás nem bizonyított.

Az elnök magsas rangú támogatói többször is rámutattak Pence szerepére az elektori kollégium szavazatigazolási folyamatában amelletti érvként, hogy még megfordítható a választás eredménye. Trump a múlt héten még maga is felkapta ezt a teóriát, miszerint alelnöke beavatkozhat az elektori szavazatok nemzeti levéltárba való továbbításába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.