Megbuktatná Dancila kormányát az ellenzék

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi évek legizgalmasabb parlamenti szavazása várható ma Bukarestben. Bár az előzetes számítások szerint még mindig másfél tucatnyi voks hiányzik ahhoz, hogy bizalmatlansági indítvánnyal döntsék meg a Viorica Dancila vezette kormányt, az ellenzéki erők az eddig rendszeresen az éppen aktuális hatalommal szavazó – nem magyar – kisebbségi képviselőkben, illetve olyan reményvesztett vagy opportunista szociáldemokrata honatyában bíznak, akik hajlandók saját kabinetjük megbuktatására.

Az indítványt az ellenzék legnagyobb formációja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezte az európai parlamenti választásokon elért sikere után. Ludovic Orban, a PNL elnöke a B1 televíziónak elmondta, sikerült partneri kapcsolatot kialakítani öt politikai alakulat – a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt, a Pro Románia Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – között, a kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége képviselőivel pedig egyénenként tárgyalnak.

A PSD-vel kötött együttműködési megállapodását három héttel ezelőtt felmondó RMDSZ kérésére a bizalmatlansági indítvány szövegébe bekerült egy utalás az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatban is.

„Bár a kormánynak már több mint egy hónapja tudomása van az építkezési felügyelőség, a kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és a Bákó megyei prefektúra által is megállapított törvénytelenségekről, semmit nem tett az elengedhetetlenül szükséges párbeszédért, nem hozta meg a nézeteltéréseket rendező gyors intézkedéseket, ehelyett a karhatalmi erők bohózatba illő helyszíni jelenlétét preferálta június 6-án. A megoldások kézügyben voltak, de nem elég, hogy nem léptek, káoszt teremtettek és bizalmatlanságot gerjesztettek az állami intézményekkel szemben” – idézte az erdélyi Maszol hírportál a bizalmatlansági indítványnak az úzvölgyi helyzetről szóló részét.

A második legerősebb ellenzéki párt, az USR bejelentette, nem kíván részt venni egy esetleges új kabinetben, inkább idő előtti megméretést szeretne. Elemzők szerint halvány esély van csupán a kormánybuktatásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.