Megbuktatnák a kormányzót a szegény végváron

A napok óta tartó megmozdulások előzménye, hogy nőgyűlölőnek és homofóbnak tartott megjegyzések, illetve trágárságok is szerepelnek Ricardo Rosselló kormányzó kiszivárogtatott magánbeszélgetéseiben.

Magyar Nemzet
2019. 07. 22. 13:03
A man shouts during the seventh day of protest calling for the resignation of Governor Ricardo Rossello in San Juan
USA-PUERTORICO/ Fotó: Marco Bello Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben ezrek tüntettek San Juanban, Puerto Rico fővárosában Ricardo Rosselló kormányzó távozását követelve, az USA társult államának törvényhozása különbizottságot állított fel annak megállapítására, ­elmozdítható-e az elöljáró közjogi felelősségre vonási eljárással (impeachment), jelentette a CNN amerikai hírtelevízió honlapja. A napok óta tartó megmozdulások előzménye, hogy nőgyűlölőnek és homofóbnak tartott megjegyzések, illetve trágárságok is szerepelnek azokban a kiszivárogtatott üzenetekben, amelyeket Rosselló kilenc munkatársával váltott a Telegram titkosított üzenetküldő alkalmazáson keresztül.

Hírügynökségi beszámolók szerint a Centre for Investigative Journa­lism elnevezésű helyi oknyomozó újságíró-szervezet bő egy hete 889 oldalnyi anyagot hozott nyilvánosságra Rosselló magánbeszélgetéseiből. A közönséges hangvételű üzenetváltások célpontjai ellenzéki vezetők, hírességek és újságírók. Egyik megjegyzésében pél­dául a kormányzó szajhának nevezte ­Melissa Mark-Viveritót, a New York-i városi tanács Puerto Ricó-i származású elnökét, illetve Carmen Yulín Cruzt, San Juan polgármesterét, aki bejelentette, hogy 2020-ban ringbe száll a kormányzói tisztségért. Rosselló szerint a politikusnő azért mondhatott ilyet, mert „nem vette be a gyógysze­reit”. A kormányzó egy túlsúlyos férfiból is gúnyt űzött, miközben egyik munkatársa ­Ricky Martin helybéli énekes szexuális orientációjából csinált viccet. „Ricky Martin annyira hímsoviniszta, hogy inkább férfiakkal csinálja, mert a nők nem ütik meg a mércéjét. Színtiszta patriarchátus” – írta.

Fotó: Reuters

A RickyLeaks vagy ­Chatgate néven futó botrány kirobbanását követően Rosselló azt hangsúlyozta, hogy a beszélgetés résztvevői magánidejükben élcelődtek. A kormányzó rámutatott, hogy eközben napi 18 órát dolgozott feszült munkakörülmények között – írta honlapján a BBC. Martin eközben a Twitter mikroblogon szégyenletesnek és elfogadhatatlannak nevezte a kormányzó alpári megjegyzéseit, és lemondásra szólította fel Rossellót. Ám az Új Haladó Pártot vezető politikus nyomatékosította: nem áll szándékában távozni tisztségéből, de esetleg megfontolja, hogy elinduljon-e a 2020-as választáson – számolt be az NBC News amerikai hírcsatorna. „A nép választott meg, és folytatom a munkám, most még inkább, mint máskor” – írta még a botrány kirobbanásakor, azóta is fenntartva álláspontját.

Mindamellett nemcsak a botrányos kijelentésekről van szó. A botrány kirobbanása előtt egy nappal több magas rangú helyi tisztségviselőt tartóztattak le korrupció vádjával, miközben az USA társult állama továbbra is nyögi a két évvel ezelőtti, több ezer halálos áldozatot követelő Maria hurrikán következményeit, amelyek feltárták a kormány ­hiányosságait és Puerto Rico elhanyagolt infrastruktúráját. A Puerto ­Ricó-i fejlemények mindeközben az amerikai belpolitikában is hullámokat vetnek. San Juanba utazott Tulsi Gabbard, a ­2020-as választásra készülő demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok egyike; a hawaii képviselőnő maga is lemondásra szólította fel Rossellót. Ugyanezt sürgette Rick Scott floridai republikánus szenátor, aki felvállalta a szigetorszá­giak ügyét Washingtonban. – Miközben hezitálok, hogy erőteljesen beavatkozzam a sziget belügyeibe, világos, hogy a jelenlegi vezetés elveszítette Puerto Rico népének bizalmát – közölte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.