Megkezdték az amerikaiak evakuálását a karanténba helyezett óceánjáróról

Forrás: MTI2020. 02. 16. 20:39

Megkezdték vasárnap az amerikai utasok evakuálását a Jokohamában karanténba helyezett Diamond Princess óceánjáróról, amelynek a fedélzetén 355-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma.

A washingtoni hatóságok szerint legalább negyven amerikai állampolgárt fertőzött meg a tüdőgyulladást okozó COVID-19 vírus.

„Japánban kapnak kórházi kezelést” – közölte a fertőzött utasokról a CBS televízióban Anthony Fauci, az amerikai Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének igazgatója.

Az utasokat autóbuszokkal szállították el a hajóról.

A mintegy 400 amerikai állampolgár elszállítására az amerikai kormányzat által bérelt két chartergép érkezett Japánba. Az amerikaiakat a tokiói Haneda repülőtérről szállítják el várhatóan hétfőn. Az utasokat beszállás előtt ellenőrizték, a tüneteket mutató emberek Japánban kapnak kezelést. Hazatérésük után az amerikaiak két héten át karanténban lesznek a hazamenekített utasok számára kijelölt két texasi és kaliforniai szövetségi intézményben.

Kanada, Hongkong és Izrael is közölte, hogy chartergépeket terveznek Japánba küldeni állampolgáraik elszállítására az óceánjáról.

Olaszország is bejelentette, hogy feltehetően már a jövő héten hazatelepíti a légierő Boeing típusú gépével a hajón tartózkodó mintegy 35 állampolgárát.

Kató Kacunobo japán egészségügyi miniszter az NHK japán közszolgálati televízió vasárnap reggeli műsorában közölte, hogy eddig 1219 ember szűrését végezték el, és 355 esetben lett a lelet pozitív. A miniszter hozzátette, hogy közülük 73 ember tünetmentes.

A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó – közöttük három magyar állampolgár – tartózkodik. A tengerjárót az után vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. Azóta a hajón egyre több a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba viszik Japánban.

Japán vasárnap este az ötödik repülőgépet küldte, hogy kimenekítse a fertőzés gócából, a közép-kínai Vuhanból az állampolgárait. A korábbi négy géppel több mint 700 embert szállítottak haza Japánba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.