Minden áron magukhoz csábítanák a Fideszt az európai konzervatívok

Giorgia Meloni az olasz sajtónak azt nyilatkozta: az ECR kapui nyitva állnak a magyar kormánypárt előtt.

2021. 06. 24. 17:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A két legnagyobb olasz párt vezetője megpróbálja megnyerni Orbán Viktor miniszterelnök európai együttműködését. Ez alkalommal Giorgia Meloni tesz kísérletet, hogy az ECR-hez csábítsa Orbánt”

– írták az olasz lapok, miután az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád elnöke Brüsszelben tárgyalt a magyar kormányfővel szerdán. Meloni a találkozót megelőzően az Európai Parlament épülete előtt nyilatkozott az olasz sajtónak, és több kérdésben is kitért a magyar kormánypárttal való együttműködési szándékára.

– Egyelőre nem érkezett megkeresés a Fidesz részéről, bár boldog lennék, ha megtörténne, mivel azt hiszem, az Európai Konzervatívok és Reformerek lenne a legkézenfekvőbb hely a számára

– nyilatkozta Meloni azzal kapcsolatban, hogy az ECR kapui nyitva állnak a magyar kormánypárt és minden olyan politikai erő előtt, amely hozzájuk hasonló világnézetet vall. Meloni meglátása szerint az ECR különösen vonzó lehet a Fidesz számára, hiszen pontosan a baloldali eltolódás miatt hagyta el a néppártot, de a szélsőséges jobboldali köröket is elkerülné. Meloni kiemelte, hogy

az ECR az egyedüli pártcsalád, amely szoros kapcsolatot ápol az unión kívül más pártokkal is, az amerikai republikánusokkal, izraeliekkel, angolokkal, elsősorban nyugati konzervatív körökkel. Büszkén jelentette be, hogy pártja nemcsak Olaszországban növekszik, hanem új európai parlamenti képviselők is csatlakoztak csoportjához.

A kiskorúak védelmét biztosító magyar törvényről úgy nyilatkozott: nem az olasz sajtóból szándékozik megismerni a rendelet részleteit, hanem személyesen szeretné a törvény szövegét tanulmányozni. Meloni az eset kapcsán rámutatott az olasz baloldal skizofrén magatartására, és a kettős mérce alkalmazására.

– Alessandro Zan kollégám megelégedését fejezte ki, hogy Olaszország is csatlakozott azokhoz az európai tagállamokhoz, amelyek elítélik a magyar parlament által elfogadott rendeletet. Másnap megbotránkozott azon, hogy a Vatikán levelet intéz az olasz kormányhoz, és ezzel beavatkozik az ország belügyeibe. Vagy megengedett, vagy elítélendő a beavatkozás, nem lehet mindig kettős mércét alkalmazni

– mutatott rá a baloldal által alkalmazott ellentmondásokra Meloni.

Az Olasz Testvérek párt elnöke kitért az Olaszországra nehezedő migrációs nyomás kérdésére is, amely a csúcstalálkozó egyik központi témáját képezi. – A kérdés nem az, hogy melyik európai tagállam hajlandó részt vállalni és melyik nem. Olaszország észszerűtlen dolgot kér, amikor az illegális bevándorlók újraelosztását szorgalmazza.

Elvárjuk, hogy azok között az uniós tagállamok között kerüljenek szétosztásra az általunk szabadon beengedett bevándorlók, amelyek szigorú határvédelemmel akadályozzák meg az illegális bevándorlást Európába. Nem Magyarország és Lengyelország utasítja el ezt, hanem Németország, Franciaország és Spanyolország.

Ezek az országok azért nem vállalnak szolidaritást, mert észszerűtlen a velük szemben támasztott elvárás. Mi évek óta hangoztatjuk, hogy az illegális migrációt és az embercsempészetet feltartóztató európai misszió felállítását kellene kérvényeznie Olaszországnak az intézményektől. Az afrikai országokban kellene kialakítani a menedékkérelem benyújtására alkalmas fogadóállomásokat. Innen lehetne elosztani a 27 tagállam között mindazokat, akik befogadásra jogosultak – fejtette ki a bevándorlás feltartóztatására kidolgozott stratégiáját Meloni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.