Mostantól könnyebben utazhatnak Litvániába a belarusz állampolgárok

Litvánia lehetővé teszi a belépést az országba azon belarusz állampolgárok számára, akik humanitárius okokból szeretnének a balti államba jutni – jelentette be Saulius Skvernelis litván miniszterelnök. A belarusz belügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint az éjszaka folyamán ismét mintegy 700 embert vettek őrizetbe a hatóságok, ezzel az elmúlt napokban őrizetbe vettek száma megközelíti a 7000-et.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 13. 14:41
null
Forrás: Tut.by
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A litván kormányfő nyilatkozatában kiemelte a szolidaritás fontosságát, és kiábrándítónak nevezte az európai fővárosok első reakcióját a vasárnapi belarusz elnökválasztás nyomán kialakult helyzetre.

„Mi, (Belarusz) legközelebbi szomszédai, mindig elsőként reagáltunk” – szögezte le a miniszterelnök, aki egyúttal felszólította az Európai Uniót, hozzon szankciókat a minszki vezetés ellen.

Rita Tamasuniene litván belügyminiszter egy kabinetülésen már korábban azt javasolta, Belaruszt vegyék fel azon országok listájára, amelyek mentességet élveznek a koronavírus-járvány miatt elrendelt beutazási korlátozások alól. Litvánia, Lettország és Lengyelország mellett a héten már felajánlotta, kész közvetíteni a belarusz kormány és az ellenzék között. Gitanas Nauseda litván elnök szerdán nem zárta ki az összeurópai vagy országos szintű szankciókat sem abban az esetben, ha a kezdeményezést a belarusz vezetés elutasítja.

Az elnök egyúttal felszólította a belarusz hatóságokat, tegyenek meg mindent a feszültség csökkentéséért, és hagyjanak fel az aránytalan erő alkalmazásával, valamint sürgette a tüntetéseken őrizetbe vett emberek szabadon engedését. Az országban a vasárnapi elnökválasztás előzetes eredményeinek közzétételét követően kezdődtek tüntetések. A hivatalos, de az ellenzék által vitatott adatok szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,09 százalékot szerzett.

Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozva kijelentette, hogy nem fogadja el a közzétett eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később, hatósági nyomásra, Litvániába távozott, és a választási eredmény elfogadására, valamint a tüntetések beszüntetésére szólította fel híveit. Belaruszban szerda éjjel már negyedszerre vonultak utcára az emberek a választás óta, tüntetéseket jelentettek Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is.

A BelAZ gyár munkavállalóinak a sztrájkja csütörtökön, a rendőri erőszak elleni tiltakozásképpen.

A belarusz belügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint az éjszaka folyamán mintegy hétszáz embert vettek őrizetbe a hatóságok. A közlemény hozzáteszi, hogy a biztonsági erők több mint száz tagja is megsérült az összecsapásokban. Az éjszaka a fővárosban a rendőrök gumilövedékkel lőttek azokra, akik erkélyeikről a tüntetőket buzdították. Csütörtökön folytatódtak a tüntetések, az immár ötödik napja zajló kormányellenes demonstráción Minszkben több mint száz nő az őrizetbe vett szeretteik képeivel tiltakozott.

A hatóságok országszerte eddig csaknem hétezer embert vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg. Kedd éjszaka összecsapások törtek ki a lengyel határhoz közeli Bresztben is, ahol a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre. A rendőri erőszak ellen egyebek közt felszólalt Darja Domracseva négyszeres olimpiai bajnok fehérorosz sílövő, és Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas belarusz író és újságíró is.

Steffen Seibert német kormányszóvivő – aki korábban szavahihetőnek nevezte a választási szabályok szisztematikus megsértéséről szóló jelentéseket – az őrizetbe vett emberek azonnali szabadon bocsátására szólított fel. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Michelle Bachelet ugyancsak követelte a törvényellenesen őrizetbe vett személyek szabadon engedését, hozzátéve, hogy az őrizetben lévők közt kiskorúak is vannak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.