Napokig, hetekig eltarthat a végső eredmény kihirdetése

Közel százmillióan levélben adták le a voksukat, ami késlelteti a szavazatok összeszámolását.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 11. 04. 7:41
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Hinsdale, 2020. november 4. Kiürítenek egy szavazóurnát a New Hampshire állambeli Hinsdale egyik szavazóhelyiségében 2020. november 3-án, az amerikai elnök-, valamint képviselõházi és részleges szenátusi választások estéjén. A voksoláson a hivatalban lévõ republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók. MTI/AP/Kristopher Radder Fotó: Kristopher Radder
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyáltalán nem biztos, hogy már szerdán tudni fogjuk a keddi amerikai elnökválasztás eredményét. A koronavírus-járvány miatt ugyanis közel százmillió levélben leadott szavazat érkezett, amelyeknek az összeszámolása sokkal több időt vesz igénybe. Egyes szövetségi államok már bőven a választás napja előtt megkezdték összeszámolni ezeket a szavazatokat (például Florida vagy Észak-Karolina), míg mások úgy döntöttek, hogy csak a választások után állnak neki (például Pennsylvania vagy Michigan).

Négy évvel ezelőtt a választások eredménye már közép-európai idő szerint reggel fél kilenc körül megszületett – amikor Donald Trump megszerezte a szükséges 270 elektor szavazatát. Idén egészen más lehet a helyzet.

Kiürítenek egy szavazóurnát a New Hampshire állambeli Hinsdale egyik szavazóhelyiségében 2020. november 3-án. Fotó: MTI/AP/Kristopher Radder

Az is előfordulhat, hogy néhol a levélszavazatok már a választások után érkeznek be – de addig, amíg a feladás napja legkésőbb a választás napjára esik, érvényes szavazatnak számít. Az AP hírügynökség szerint egyes államokban közismerten lassú a postai szolgáltatás, és például Nevadában a kedden feladott levelek a következő héten, november 10-én kerülhetnek csak kézbesítésre. Ez kevésbé fog számítani a hagyományosan demokrata (például Washington) vagy hagyományosan republikánus (például Alaszka) államokban, de megkerülhetetlen lesz a billegő államokban.

Ilyen szempontból a billegő Wisconsin, Michigan vagy Pennsylvania eredménye kulcsfontosságú lehet, és ezekben az államokban aligha lesz eredmény szerdán.

A The Washington Post napilap szerint jól előrejelezheti a határidőket a márciusban tartott előválasztás. Akkor a személyesen leadott szavazatok összeszámolása átlagosan 15 óráig tartott, míg a levélben érkezett voksoké hat napig.

A felmérések szerint Donald Trump szavazóbázisának a nagy része személyesen adta le a voksát a választások napján, míg Joe Biden szavazóinak a fele levélben szavazhatott. A hivatalban lévő elnök akár a bíróságon is megtámadhatja ezeknek a levélszavazatoknak az érvényességét a kritikusnak számító csatatérállamokban, erre maga Trump többször is tett utalást.

Ha valamelyik jelölt nem fogadja el a választások eredményét, kérheti az újraszámolást, ami újabb napokkal hosszabbítja meg a hivatalos eredmény kihirdetését. 2000-ben a floridai szoros eredmények miatt az ifjabb George Bush ellen induló demokrata jelölt, Al Gore az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság döntését kérte. A bíróságnak 36 napig tartott döntést hozni, ám végül Florida sorsa nem Al Gore javára dőlt el. Ha idén is hasonló lenne a helyzet, akkor a hat konzervatív és három liberális bíróból álló törvényszék várhatóan szintén Donald Trumpnak adna igazat.

Az újraválasztásáért induló Donald Trump elnököt éltetik támogatói a Florida állambeli Miamiban 2020. november 3-án. Fotó: MTI/EPA

A Fox News szerint hivatalosan december 14-ig kell eldőlnie a végső eredménynek: ekkor gyűlnek össze az elektorok az adott szövetségi államban, hogy leadják a közvetlen szavazatukat az elnök és az alelnök személyére. (Az elektori kollégium jelentőségéről itt írtunk.) Az Egyesült Államok új elnökét végül 2021. január 20-án iktatják be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.