Nem bírósági, hanem politikai ügy a Salvini elleni per

A bevándorlókat szállító hajó feltartóztatása nem a volt belügyminiszter magánakciója volt.

2021. 01. 29. 13:18
SALVINI, Matteo
Róma, 2021. január 12. Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt elnöke egy tüntetésen, amelyen a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tiltakoznak a turizmusban dolgozók képviselõi Rómában 2021. január 12-én. MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Készen állok törvényszék elé állni. Belügyminiszterként megvédtem a hazámat, és csökkentettem a tengerbe fulladt személyek és az induló hajók számát. Életeket mentettem, milliókat takarítottam meg, és megvédtem Olaszországot. Büszke vagyok arra, amit tettem – nyilatkozata Facebook-üzenetében Matteo Salvini volt belügyminiszter, a jobboldali ellenzéki Liga vezetője azt követően, hogy tegnap sor került Giuseppe Conte olasz miniszterelnök meghallgatására a Gregoretti hadihajó ügyében.

A partiőrség Gregoretti nevű hajója 2019. július végén öt napon keresztül várakozott olasz felségvizeken, míg végül Matteo Salvini belügyminiszterként engedélyezte a fedélzetén lévő 131 bevándorló partraszállását. A miniszter addig tartóztatta fel a hajó kikötését, amíg választ nem kapott az EU-s tagállamoktól az érkező bevándorlók szétosztására vonatkozóan. A migránsok befogadására végül Németország, Franciaország, Portugália, Luxemburg és Írország jelentkezett. – Nem vagyunk Európa menekülttábora – jelentette ki akkor Salvini, aki azzal indokolta döntését, hogy az európai tagállamok közönyére és Olaszország nehéz helyzetére akarta felhívni a figyelmet.

Matteo Salvininek, az olasz ellenzéki Liga párt elnökének a támogatói plakátokkal tüntetnek a szicíliai Cataniában 2020. október 3-án. Salvini előzetes bírósági tárgyalása ezen a napon kezdődött Cataniában, mert 2019 nyarán még belügyminiszterként nem engedte partra szállni a Gregoretti olasz katonai hajóval érkező migránsokat
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Orietta Scardino

Október 3-án a szicíliai Cataniában került sor a bírósági tárgyalás első ülésére, amelyen Matteo Salvinit hivatali hatáskörrel való visszaéléssel, személyi szabadság korlátozásával, valamint a nemzetközi konvenciók megsértésével vádolták meg. A bírák a második meghallgatásra az akkori kormány további tagjait is beidézték, Danilo Toninelli közlekedésügyi, Elisabetta Trenta honvédelmi és Luigi Di Maio külügyminisztert, valamint Giuseppe Conte kormányfőt, aki azonban hivatali elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen a cataniai meghallgatáson. Tegnap ezért látogatott el Nunzio Serpentiero cataniai főügyész a kormányfőhöz a római kormánypalotába, a Palazzo Chigibe.

A helyszínen jelenlevő Giulia Bongiorno szenátor asszony, Salvini védőügyvédje hét elektronikus levélváltásra támaszkodva bizonyította, hogy

a volt belügyminiszter és a kormányfő közös döntése volt a Gregoretti hadihajó feltartóztatása.

A Liga és az Öt Csillag Mozgalom kormánykoalíciójának idején váltott levelek a belügyminisztérium és a kormánypalota közötti tárgyalásokat bizonyítják, az olasz kormány közös stratégiai lépéseit, amely megfelelt az ország migrációs politikájára vonatkozó, érvényben lévő jogrendnek.

Kizárják, hogy a volt belügyminiszter önállóan, politikai népszerűségének növelésére használta volna fel a hadihajó várakoztatását.

Giuseppe Conte miniszterelnök a meghallgatás során elismerte, hogy a kikötési engedélyt megelőző, újraelosztásról szóló tárgyalások „főszereplője” volt. Az ügy lefolytatása arra enged következtetni, hogy inkább politikai, mint törvényszéki jellegű konfliktusról van szó – írja az Il Giornale napilap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.