Nemcsak Trump, hanem Orbán ellen is vallanak

Szerdán kezdődnek Washingtonban immár a nyilvánosság előtt is azok a meghallgatások, amelyeket azt megelőzően folytat le a demokrata többségű képviselőház, hogy megindítaná a tényleges közjogi felelősségre vonási eljárást (impeachment) Donald Trump elnök ellen. De a hercehurcába hazánkat is belekeverték. Hazai diplomáciai körökben attól tartanak, George Kent helyettes államtitkár szerdán megismétli azt az állítását: Orbán Viktor kormányfő is befolyásolta Trump álláspontját Ukrajnát illetően – mégpedig negatív irányban. Mint a Magyar Nemzet megtudta, a múlt pénteken bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba – David Cornstein nagykövet távollétében – a budapesti amerikai képviselet első beosztottját. Világossá tették neki azt is, hazánk a jó kapcsolatokban érdekelt Kijevvel.

2019. 11. 13. 7:17
U.S. Ambassador to the European Union Sondland departs after House impeachment inquiry deposition at the U.S. Capitol in Washington
Gordon Sondland, Donald Trump EU-nagykövete az elnök ellen fordult Fotó: Siphiwe Sibeko Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Levente külügyminiszter-helyettes egy múlt pénteki berendelés alkalmával elmondta Marc Dillard amerikai követtanácsosnak – aki David Cornstein nagykövet távollété­ben a budapesti képviselet élén áll –, hogy hazánk szeretné rendezni a kapcsolatait Ukrajnával, minden érintett fél, így a kárpátaljai magyarság érdekében is, Volodimir Zelenszkij elnök megválasztása pedig reményt jelent ehhez. Lapunk értesülései szerint ez hangzott el a tárgyalófelek között annak nyomán, hogy George Kent amerikai helyettes külügyi államtitkár nemrég azt mondta a washingtoni képviselőházban, Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felelős azért, hogy Donald Trump megváltoztatta a véleményét és negatívabban látja Ukrajnát. – Orbán csak örül, ha akadályozni tudja Ukrajnát – mondta Kent a meghallgatásának az amerikai sajtóban megjelent átirata szerint. A külügyi illetékes utal Trump és Orbán májusi, fehér házi találkozójára is. Vallomásában hivatkozik Fiona Hillre, a Fehér Házban működő nemzetbiztonsági tanács volt főigazgatójára, vezető Oroszország-szakértőre is.

Gordon Sondland, Donald Trump EU-nagykövete az elnök ellen fordult
Fotó: Reuters

Ma immár a nyilvánosság előtt is megkezdődnek Washingtonban azok a meghallgatások, amelyek alapján Trump ellenfelei, a demokrata pártiak által vezetett képviselőház dönthet arról, megindítja-e a közjogi felelősségre vonási (impeachment) eljárást a Fehér Ház lakója ellen, vezető témát szolgáltatva a 2020-as elnökválasztás előtti kampánynak is. Eddig csak az eljárás előkészítéséről szavazott a plénum – arról is utólag. Az elmúlt hetekben a napirendet diktáló demokrata többség zárt ajtók mögött hallgatott meg jelenlegi vagy közelmúltbeli vezető amerikai tisztségviselőket, köztük Kentet, Kurt Volker különmegbízottat és Gordon Sondlandet, az EU-hoz akkreditált nagykövetet. Közülük a máskülönben Trump emberének számító Sondland vallomása keltette a legnagyobb vihart Amerikában, miután egy huszárvágással megváltoztatta korábbi vallomását, és úgy emlékezett: Trump ellenszolgáltatásként helyezte kilátásba a több száz millió dolláros amerikai katonai segélyt arra az esetre, ha Zelenszkij vizsgálatot indít Trump egyik fő ellenfele, Joe Biden volt alelnök és fia, Hunter kétes ukrajnai érdekeltségei kapcsán.

George Kent Magyarországot is bemártotta
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A Trump elleni vizsgálatok egy kiszivárogtatás nyomán hónapok óta az elnök és ukrán kollégája, Zelenszkij júliusi telefonbeszélgetése körül folynak. De Magyarország negatív kicsengésű emlegetésével már magyar diplomá­­ciai érdeket sértenek, miközben – mint azt Budapesten többször nyilvánosan is megerősítették – Orbán Viktor tiszta lapot akar nyitni Zelenszkijjel. Ennek fényében még hazánk washingtoni „túlértékelése” sem hízelgő. – Aki azt gondolja, az amerikai külpolitika irányvonalát Magyarország tudja alakítani […] ez egy megtisztelő feltételezés, de azért túlzottan nem vehető komolyan – mondta nemrég Gulyás Gergely miniszter egy Kormányinfón.

Megműtötték Cartert

Idén már harmadszor, ismét kórházba került Jimmy Carter volt amerikai elnök – közölték amerikai illetékesek. Tegnapi közleményében az atlantai kórház – ahová az agy belső nyomásának növekedése miatt beszállították – bejelentette: a 95 esztendős politikust megoperálták, komplikációk nem léptek fel, de egyelőre bent tartják megfigyelésre. Elemzők azt feltételezték, a vérzés annak az elmúlt hetekben történt esésnek a következménye lehet, amely ­miatt a volt elnök már ápolásra szorult. Az Egyesült Államok 39. elnökének – aki 1977 és 1981 között irányította az országot – az elmúlt években számos egészségi problémája volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.