Német bíboros: Keresztényellenes kampány zajlik Varsóval szemben

A lengyel külügyminiszter szerint a vétó legitim eszköz az uniós tárgyalásokon.

2020. 11. 24. 13:27
null
Varsó, 2020. október 28. A beteg magzatok mûvi vetélését tiltó lengyel alkotmánybírósági döntés ellen tiltakozó tüntetõ a Nõk Sztrájkja nevû mozgalom plakátjával Varsóban 2020. október 28-án. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lengyelország régóta céltáblája azoknak a pénzügyi és politikai erőknek, amelyek a kereszténység lebontásáért kampányolnak Európában és Amerikában

– mondta Gerhard Ludwig Müller német bíboros, a Hittani Kongregáció egykori prefektusa a Kath.net német katolikus hírportálnak adott interjúban, amelyet a lengyel sajtó a napokban idézett. Szerinte ez a kampány a katolikus egyház és papjai ellen irányul, illetve az abortuszhoz való jog és a homoszexuálisok jogainak kiterjesztéséért azáltal, hogy egyenlő bánásmódot és az örökbefogadás lehetőségét követeli az azonos nemű párok számára. A támadássorozat részeként templomokat rongáltak meg, vallási jelképeket gyaláztak meg – utalt a bíboros az elmúlt hetek lengyelországi abortuszpárti tüntetéseire, amelyek során a felvonulók templomi miséket zavartak meg, a hívőket inzultáltak. A súlyos incidensek miatt egyes szentélyeket a rendőrség, másokat a nemzeti körök kezdeményezésére szerveződő őrség védelmezi.

– A koronavírus-korlátozások ellen tüntető berliniek mértéktelen szidalmakkal szembesülnek, a biztonsági előírásokat be nem tartó varsói abortuszpárti tüntetőket viszont a demokratikusan megválasztott kormány ellen, a szabadságért küzdő hősökként ünneplik, ráadásul éppen Németország öntelt urai

– véli Gerhard Ludwig Müller, emlékeztetve arra, hogy még ma is élénken élnek a lengyelek emlékeiben a második világháború során elkövetett német atrocitások. – Mi, németek, valaha megtanulunk tisztelettel és lenézés nélkül bánni szomszédainkkal? – teszi fel a költői kérdést a bíboros.

A Lengyelországot jól ismerő bíboros egy 2018-as kijelentését is idézi a Wpolityce konzervatív lengyel hírportál, miszerint a Varsó elleni támadásokat a marxista ideológia vezérli, amely elutasítja azokat az elveket, amelyekre Európa épült. Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök megköszönte Gerhard Ludwig Müller támogató szavait. – Világos, félreérthetetlen és lényegre törő. Ami ennél is fontosabb: az értékekről beszél. Minden tiszteletem az övé – írta rövid Twitter-üzenetében.

Lengyelország mellett Magyarország is megvétózta a múlt héten az Európai Unió hétéves költségvetési tervét és a koronavírus-válságból való kilábalást célzó helyreállítási alapot, mivel az EU a jövőben a jogállamisági feltételek meglétéhez akarja kötni az uniós támogatások kifizetését.

– A vétó egy abszolút legitim eleme az uniós ügyekben zajló tárgyalásoknak

– védte meg hazája álláspontját Zbigniew Rau külügyminiszter a lengyel közszolgálati rádiónak adott keddi interjúban. A vétót a vonat vészfékéhez hasonlította, amelyet akkor kell meghúzni, amikor az utasok alapvető érdekeit komoly fenyegetés éri. A politikus abszurdnak nevezte azokat a lengyel ellenzéki felvetéseket, amelyek szerint Lengyelország az Európai Unió elhagyására készül. Mint mondta,

ezek hisztérikus reakciók, egyetlen komolyan vehető politikai párt sem gondolkozik ilyesmin.

Szavait alátámasztotta a Rzeczpospolita lengyel napilap megrendelésére készített, hétfőn ismertetett felmérés, amely szerint a lengyelek 81,1 százaléka Lengyelország EU-tagságának megőrzése mellett szavazna, ha erről népszavazást tartanák most. Az évek óta magas támogatottságra nem volt hatással az uniós források feltételrendszere miatt emelt lengyel vétó sem. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy hétfői Facebook-bejegyzésében megerősítette:

kormánya igent mond az EU-ra, elutasítja viszont a büntető mechanizmusokat.

✅ TAK dla UE – ❌ NIE dla pozatraktatowych, niejasnych mechanizmów politycznych.

????

Posted by Mateusz Morawiecki on Monday, 23 November 2020

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.