A Magyar Polgári Párt szerint az összefogás hiányzik Erdélyben

Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) értékelése szerint a Kelemen Hunor államelnökjelölt által elért eredmény a magyar pártok és politikai szervezetek összefogásának a hiányát tükrözik. A párt álláspontját a vasárnap tartott elnökválasztás eredményéről az MPP sajtóirodája juttatta el hétfőn az MTI-hez.

Forrás: MTI2019. 11. 11. 20:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MPP álláspontja szerint az, hogy Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje nem szerezte meg a szavazatok öt százalékát, ismételten bizonyítja, hogy egyetlen párt képtelen meggyőzni a magyar közösség egészét.

- A Magyar Polgári Párt az erdélyi magyar pártok összefogásában látja a megoldást. Hangsúlyozzuk, hogy közösségünk ügye soha, semmilyen körülmények között nem lehet pártpolitikai ügy. Kizárólag együttműködéssel lehet megteremteni annak lehetőségét, hogy a romániai magyar választópolgárokban feloldódjon az érdekeik képviselői iránti közömbösség, hogy hitet nyerve ismét urnák elé járuljanak a választásokon – áll az MPP állásfoglalásában.

A párt úgy vélte: az idei európai parlamenti választások is bizonyították, hogy nagy ereje van az együttműködésnek.

- A Magyar Polgári Párt továbbra is partnerséget ajánl minden olyan magyar szervezetnek, amely a nemzeti érdeket tartja fontosnak, mindenekelőtt. Szorgalmazzuk ugyanakkor az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum mielőbbi összehívását a közelgő parlamenti választások előtt, mivel az erdélyi magyar pártok csak egységes erővel, de több nézőpont figyelembevételével lesznek képesek újra hitelesen és kellő felhatalmazással képviselni nemzeti közösségünket Romániában – közölte az MPP sajtóosztálya.

A romániai elnökválasztás első fordulójában – az adatok 98,44 százalékos feldolgozottsága mellett – a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Klaus Iohannis jelenlegi államfő szerezte meg a szavazatok 36,91 százalékát. Iohannis a 23,45 százalékos támogatottságú szociáldemokrata Viorica Dăncilă októberben leváltott volt miniszterelnökkel mérkőzik meg a két hét múlva tartandó második fordulóban. Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje a szavazatok 4,13 százalékát szerezte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.