Olaszországban elkezdődött a lazítás harmadik fázisa

A milánói Malpensa repülőtér egyes termináljának újranyitásával százötven járat indulhat európai városokba.

Forrás: MTI2020. 06. 15. 13:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újranyitották hétfőn Olaszországban a játszótereket és a mozikat, ismét lehet esküvői partikat rendezni, és megnyitották a milánói nemzetközi repülőtér újabb terminálját is a járványellenes korlátozások lazításának harmadik fázisában.

A milánói Malpensa repülőtér egyes termináljának megnyitásával százötven járat indul újra európai városokba. A nemzetközi légikikötő uniós járatai több mint három hónap leállás után állnak ismét forgalomba. A római Leonardo da Vinci, más nevén a fiumicinói repülőtéren hétfőn már száz járat közlekedett. Keddtől nyit újra a fapados járatok repülőtereként ismert római Ciampino, ahol az elsők között indulnak újra a Róma és Budapest között közlekedő gépek. A Magyarországról érkezők engedély és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Olaszországba, viszont az Olaszországból Magyarországra érkezőkre továbbra is vonatkozik a hatósági karantén.

A korlátozások lazításának harmadik fázisa a felfüggesztett szolgáltatások, bezárt létesítmények újranyitása. Házasságot már májustól lehetett kötni, de most eltörölték az esküvői ünneplésre vonatkozó korlátozásokat is, vagyis korlátlan számú vendéget lehet meghívni, a partikon egyedül a távolságtartást kell biztosítani. A járvány időszakában mintegy négyezer esküvő maradt el. Hétfőtől megnyitották a játszótereket, újraindultak a nyári gyerektáborok, működnek a mozik, a színházak és a koncerttermek is, bár ezek üzemeltetői kevés látogatóra számítanak. Várhatóan sokkal többen mennek majd az újranyílt játéktermekbe, valamint a szintén újranyitott szabadtéri szórakozóhelyekre, diszkókba. Ismét engedélyezett a falusi búcsúk és a fesztiválok megtartása is. Nyílt téren legfeljebb ezer ember tartózkodhat egyszerre, legalább egyméteres távolságot tartva egymástól.

Az oktatási intézményeket néhány napra megnyitják a június 17-i szóbeli érettségi vizsgákra. Az írásbeli az idén elmaradt, és az oktatási tárca ígérete szerint a szóbelin sem buktatnak meg senkit. Mintegy félmillió diák tesz érettségi vizsgát. A tanév a tervek szerint szeptember közepétől indul újra, addigra kell átalakítani az iskolákat a diákok biztonságos fogadására.

Hétfőtől egész Olaszországban használható az Immuni nevű ingyenes kontaktkereső alkalmazás, amelyet eddig négy tartományban vezettek be kísérleti jelleggel, kétmillió önkéntes csatlakozásával. Az eredményességhez a szakértők szerint hatvanszázalékos részvételre van szükség.

Június 15-étől Szlovénia, Svájc, Franciaország és Ausztria is újranyitja határait az olaszok előtt, karanténkötelezettség nem lesz. A hétvégén a velencei Szent Márk téren ismét sorok álltak a dózsepalotánál, és a kávéházak is megteltek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.