Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 11., vasárnap, Leó, Szaniszló napja
HÍR TV – Civil körEurópa szerint nem lehet saját véleményünk.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/oltasi-katasztrofahoz-vezettek-az-eu-kesei-dontesei-9434576/

„Oltási katasztrófához vezettek az EU elkésett döntései”

Brüsszel késői rendelése vezetett ahhoz is, hogy jelenleg túl kevés oltás áll rendelkezésre az egész Európai Unióban – állítják a helyzetre rálátó szakemberek a Tagesschau című német lapnak.

Ellátási nehézségekkel küzdenek a koronavírus elleni vakcinák németországi gyártói – legalábbis ez derült ki az ARD német közszolgálati televízió Kontraste című politikai műsorának felméréséből.

– Alig kapunk gépeket, és korlátozottak a lehetőségeink az eszközök, valamint az alapanyagok beszerzése terén is

– nyilatkozta ezzel kapcsolatban Konstantin Matentzoglu, a heidelbergi Celonic biotechnológiai vállalat ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: – A legnehezebb szállítási garanciát kapni a beszállítóktól. A közepes méretű vállalatnak hamarosan több millió, koronavírus elleni oltóanyagot kellene előállítania, egyelőre azonban fogalmuk sincs, hogy miből.

Hamar nyilvánvalóvá vált a szűkös kínálat

„Nem véletlenül adódnak nehézségek a gyártásszervezésben” – írta ezzel kapcsolatban a Tagesschau, az ARD/Erste híradója. A probléma háttere, hogy az Európai Unió először 2020 novemberének közepén és december elején rendelt oltóanyagokat a Pfizer–BioNTech és a Moderna gyártócégektől, vagyis olyan későn, hogy a vállalatoknak már alig volt idejük felkészülni az alapanyagok megvásárlására vagy a gyárak megépítésére.

Brüsszel késői rendelése vezetett tehát ahhoz is, hogy jelenleg túl kevés oltás áll rendelkezésre az egész Európai Unióban.

A probléma megoldása és a gyártói kapacitásnövelés teljes erővel történő támogatása helyett viszont kormányzati szinten semmi sem történt. – A felelős minisztereknek el kellett volna ismerniük a hibáikat, és megállapodásra kellett volna jutniuk az oltások gyorsabb beszerzése érdekében. De kihátráltak, és nem vállalják a felelősséget – közölte a Kontrastével Moritz Schularick bonni közgazdász.

Zúgolódás Berlinben

A szövetségi kormány kulisszái mögött az a hír járja, hogy Olaf Scholz szociáldemokrata alkancellár, szövetségi pénzügyminiszter már régebb óta egy oltási koordinátor kinevezése mellett kampányolt. Sikerült is elérnie a célját:

múlt pénteken ugyanis kinevezték a pozícióra Christoph Krupp természettudóst, Scholz bizalmasát, aki március 1-jén kezdi meg munkáját a szövetségi gazdasági minisztériumnál.

Matentzoglu reméli, hogy Krupp gyorsan szert tesz a szükséges gyógyszeripari szakértelemre – a Celonic ügyvezető igazgatója már jó ideje támogatja egy koordinátor kinevezését, ám nem érti, hogy erre miért csak most került sor.

Nem Scholz ugyanakkor az egyetlen, aki Brüsszelt hibáztatja, amiért szinte az egész blokkban akadozik az oltási folyamat, miközben az uniót januárban elhagyó Egyesült Királyságban már közel húszmillióan kapták meg legalább a vakcina első adagját, és a szintén nem EU-tag Szerbiában is már a lakosság tíz százaléka túlesett a vakcináción. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, Tiemo Wölken szociáldemokrata európai parlamenti képviselő szintén élesen bírálta Brüsszelt, mondván: az Európai Uniónak sokkal korábban kellett volna további adagokat rendelnie a BioNTech és a Pfizer cégektől.

– Miért nem rendelt az Európai Unió minden előállítótól vakcinát, hogy elegendő mennyiségű oltóanyag álljon rendelkezésre minden egyes uniós állampolgár beoltásához?

– tette fel a kérdést Wölken, aki szerint túl későn, túl kevés vakcinát szerzett be az EU.

Markus Söder bajor miniszterelnök a Süddeutsche Zeitungnak még januárban beszélt arról, hogy fel kell gyorsítani a koronavírus elleni oltóanyag gyártását, és ezért arra buzdítja a német gyógyszergyártó cégeket, hogy alakítsanak ki országos szövetséget. – Nincsen elegendő mennyiségű oltóanyagunk, és az új vírusmutáció is komoly aggodalomra ad okot, így gyorsítanunk kell a tempón – jelentette ki akkor Söder, választ azonban azóta sem kapott.

Amerika a koreai háború törvényeit használja

Más a helyzet az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az állam tetemes támogatást nyújt a gyártóknak, és kész milliárdokkal ösztönözni a termelést. Ennek az alapvető oka a Donald Trump korábbi elnök irányításával létrehozott Warp Speed ​​művelet (OWS): amint fennakadás van a gyártási folyamatban, az állam gyorsan és bürokráciamentesen beavatkozik. Egy jó példa erre, amikor az alabamai SiO2 céget megbízták, hogy készítsen kis üvegcséket a koronavírus elleni vakcinákhoz.

Azért, hogy új gyártósort építhessenek, a vállalat 142 millió dollárnyi támogatást kapott. Lawrence Ganti, a SiO2 vezérigazgatója elmondta, hogy

akkor is a kormány lépett közbe, amikor nem találtak építőipari vállalkozást a raktárak bővítésére.

– Alabama állam ezen részén nincs sok építőipari vállalat, ám mindegyiket arra utasították, hogy kezelje prioritásként a SiO2 megbízását annak érdekében, hogy garantálni tudjuk az ígért határidő betartását. Egész egyszerűen lenyűgöző volt ez az államtól – nyilatkozta Ganti a Kontrasténak.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Liberális játszma

A baloldal egymillió ember beoltását akadályozta volna meg
A baloldali összefogás továbbra sem vonta vissza a keleti vakcinákat támadó parlamenti javaslatait.

Focibotrány

Minden Gulácsival kezdődött
Egy német cég a véleménye miatt rúgott ki egy kiváló magyar szakembert, Petry Zsoltot.

Kiemelt

A BLM-alapító 1,4 millió dolláros házat vásárolt egy fehérek lakta övezetben
A nő 2018-as emlékiratában még arról mesélt, hogy egyedülálló anya nevelte fel három testvérével egy szegény környéken.

Poszt-trauma

Vadai Ágnes rátámadt Szili Katalinra
Gyurcsányista tempó.

Poszt-trauma

Fordulat: kampányt indított az ellenzék a regisztráció ellen
Ismét más irányt vett az ellenzéki kommunikáció: tegnap még regisztrálásra buzdítottak, ma már a regisztráció eltörlését követelik.

Poszt-trauma

Veesenmayer lehelete és a bolsevik agitátorok
Jó tudni, hogy a „német” „közszolgálati” bárdolatlanul beleavatkozna a 2022-es magyarországi választásokba.

Aktuális

Vízi élővilág akvárium nélkül: dézsató a teraszon
Kert híján sem kell lemondanunk a saját kis vízi élővilágunkról: a dézsatavat akár egy kisebb teraszon is készíthetünk egyszerűen.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány már nem lottóötös
A Gyurcsány Ferenc nevű politikai kalandorral kapcsolatban tiszta és világos beszédre van szükség.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!